Kaj je astigmatizem, kako ga odkrijemo in zdravimo?

Napake oči – astigmatizem ali cilinder

Astigmatizem ali cilinder je vrsta očesne napake, ki jo je mogoče odpraviti z nošenjem korekcijskih očal ali kontaktnih leč, lahko pa se odpravi tudi s kirurškim posegom, tj. z lasersko korekcijo vida. Najpogostejši simptomi astigmatizma so glavobol, zamegljenost vida ter čezmerna občutljivost očesa na svetlobo, zaradi česar je oko preveč obremenjeno.

Optical Express

Astigmatizem je očesna motnja, ki je povezana z napako roženice, tj. z njeno nepravilno ukrivljenostjo, ali napako očesne leče.

Astigmatizem se pojavlja v dveh oblikah glede na degeneracijo roženice ali očesne leče ter glede na pravilno (80 % oseb) ali nepravilno obliko (20 % oseb). Pri napaki roženice se oko osredotoči na dve svetlobni točki, medtem ko se zdravo oko osredotoči samo na eno. Osebe z astigmatizmom imajo zaradi nepravilne ukrivljenosti roženice zamegljen vid.

Astigmatizem se skoraj nikoli ne pojavi sam, temveč ga spremlja daljnovidnost ali kratkovidnost. Če popravimo kratkovidnost ali daljnovidnost, obenem popravimo tudi astigmatizem. Novorojenčki lahko astigmatizem podedujejo, odstotek možnosti za razvoj te motnje pa se poveča, če imata astigmatizem oba starša in je otrok rojen prezgodaj. Vzrok so lahko tudi posamezne poškodbe oči ali določene degenerativne motnje.

Sladkorni bolniki imajo zaradi visoke ravni sladkorja v krvi, ki je pogost vzrok degenerativnih sprememb očesne leče, zelo pogosto premalo ukrivljeno očesno lečo. Pri tej skupini ljudi pomeni zdravljenje sladkorne bolezni tudi zdravljenje astigmatizma, saj se v enem mesecu po začetku zdravljenja (sladkorne bolezni) očesna leča vrne v normalno stanje. Astigmatizem ali cilinder je ozdravljiv in ga je mogoče operirati.

Test za astigmatizem – preverite, ali imate astigmatizem

Ta preprost test vam bo pomagal ugotoviti, ali imate astigmatizem. Izvedete ga lahko z očali ali brez njih.

Odmaknite se od zaslona za približno 1 meter.

Z roko pokrijte eno oko, brez velikega pritiska na veko. Enako storite z drugim očesom. Če boste videli nekatere črte bolj sive ali črne, imate verjetno astigmatizem. Če menite, da ga imate, obiščite oftalmologa.

Preberite naslednje:
Kaj je kratkovidnost ali miopija? Vzroki, simptomi in zdravljenje
Refrakcijske napake in refrakcija – kako oko vidi
Ali lahko pozdravimo leno oko (ambliopija, slabovidnost) in kako?
Katero vrsto kontaktnih leč lahko uporabljajo kratkovidne osebe?
Znaki, ki kažejo na to, da potrebujete pregled vida
3 pravila, ki bodo izboljšala vaše življenje!

 

 

Ocena članka:

4.40 / 5 5
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts