Kaj je presbiopija ali starostna daljnovidnost?

V določenih letih aktivnosti, ki zahtevajo oster vid na blizu, postanejo otežene, zaradi česar lahko tudi običajno branje predstavlja napor. Črke so nejasne, za prijetno branje pa je treba čtivo držati vse dlje stran, dokler roke ne postanejo »prekratke«. Tako kot obrazne gube ali sivi lasje je eden prvih znakov staranja tudi začetek slabljenja vida na blizu – to, kar strokovno imenujemo starostna daljnovidnost ali presbiopija.

presbiopija
bruce mars pexels

Kdaj se pojavi?

Običajno se pojavi po 40. letu. Povprečna starost s presbiopijo je 41 let. Presbiopijo ima več kot milijarda ljudi na svetu.

Optical Express

Katere motnje vida so prisotne?

Prvi simptomi pri večini ljudi:

  • nezmožnost branja drobnega tiska, še posebej pri slabši svetlobi,
  • utrujenost oči pri daljšem branju,
  • nejasen vid na blizu ali trenutna zamegljenost pri spremembah različnih razdalj gledanja.

Kaj povzroča presbiopijo?

Presbiopija je proces, povezan predvsem s spremembami očesne leče – naravne prozorne leče v človeškem očesu – zaradi starosti.

Funkcija očesne leče je fokusiranje bližnjih predmetov (prav tako kot pri leči v objektivu fotoaparata), ki zahteva intenzivno zategovanje in raztegovanje očesne leče (t. i. akomodacija očesa) ter mišic in vezi v očesu, povezanih z lečo. Sčasoma postaja očesna leča vse debelejša in manj prožna, očesne mišice pa slabijo, kar se kaže z vse težjim gledanjem predmetov na blizu oz. daljnovidnostjo.

Je nastanek presbiopije mogoče preprečiti?

Zdravilo za starostno daljnovidnost ne obstaja. Z zdravo prehrano in načinom življenja je mogoče paziti na zdravje oči, ni pa mogoče preprečiti nastanka presbiopije. Odpraviti je mogoče samo posledice tega stanja.

Slab vid na blizu se običajno uspešno popravi z očali ali kontaktnimi lečami. Ker očesna leča sčasoma postaja vse manj prožna, se tako povečuje tudi stopnja dioptrije, potrebne za korekcijo vida, ki se giblje od okrog +0,50 pri začetnih presbiopih pa vse do blizu +3,00 pri osebah, starejših od 60 let.

presbiopija
fauxels pexels

Kako omogočiti dober vid pri vseh oddaljenostih?

S pojavom starostne daljnovidnosti zdravnik specialist oftalmolog ob obstoječi dioptriji na daleč predpiše tudi dodatno dioptrijo za branje. Običajno so očala za branje z eno dioptrijo dovolj za izvajanje večine aktivnosti na blizu, vendar so nepraktična, ker zahtevajo stalno nameščanje in snemanje.

Poleg tega omogočajo jasen vid samo na oddaljenostih, primernih za branje (okrog 40 cm), medtem ko je vid na razdalji 1–2 metra še vedno nejasen.

Za rešitev težave z vidom na različnih oddaljenostih je zato pogosto potrebna uporaba drugih metod, kot je nakup bifokalnih (dve dioptriji v enih očalih) ali progresivnih očal (več dioptrij v enih očalih). Tisti, ki se jim nošenje očal ne zdi praktično, se lahko odločijo za uporabo bifokalnih ali večfokalnih kontaktnih leč.

Sodobne metode zdravljenja presbiopije

Nošenje očal ali kontaktnih leč ni vedno praktična ali vseobsegajoča rešitev za presbiope. Danes obstajajo sodobne metode, s katerimi se je mogoče izogniti nošenju očal ali kontaktnih leč ter trajno rešiti težave z vidom. Mednje sodi lasersko odstranjevanje dioptrije in namestitev intraokularnih leč (RLE – Refractive lens exchange).

Kaj je monovizijska laserska korekcija vida?

Sodobni ablacijski laserji v očesni kirurgiji lahko zelo natančno oblikujejo roženico (tanek in prozoren sprednji del očesa) in tako omogočijo delno ali popolno odstranitev refrakcijskih napak očesa, kot so kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem.

Na ta način je z uporabo monovizijske metode mogoče odpraviti tudi presbiopijo. Gre za metodo korekcije vida z dioptrijo na blizu na enem očesu in z dioptrijo na daleč na drugem, s čimer možgane pripravimo do tega, da izmenično uporabljajo eno in drugo oko, odvisno od tega, ali gledamo na blizu ali daleč. Če se pacient uspešno privadi na monovizijo med nošnjo kontaktnih leč, se lahko roženici lasersko modelirata za potrebno dioptrijo, s čimer se trajno izognemo potrebi po uporabi kontaktnih leč.

Kaj je RLE?

Refractive lens exchange (RLE) je poseg na očesu, pri katerem naravno očesno lečo zamenjamo z umetno (intraokularna leča ali IOL) z določeno dioptrijo, ki omogoča čist vid. RLE je enak poseg kot poseg odstranjevanja sive mrene ali katarakte (siva mrena je trajna zameglitev očesne leče), le da RLE popravi predvsem refrakcijsko napako očesa oz. dioptrijo.

Presbiopija – brez očal tudi po štiridesetem letu ‒ metoda monovizija

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts