Kaj je skiaskopija – določanje dioptrije s pomočjo razširitve zenic

Včasih za merjenje dioptrije ne zadostuje samo merjenje z računalniškim refraktometrom, temveč je potrebno tudi merjenje z razširitvijo zenic (skiaskopija) – z dodajanjem kapljic za oči v vsako oko, čemur sledi merjenje dioptrije, ne da bi nanjo vplivala akomodacija očesa. 

Optical Express

Kaj je skiaskopija?

Skiaskopija (retinoskopija) je metoda, s katero se določi refrakcijska napaka očesa – astigmatizemdaljnovidnost ali kratkovidnost.

Kaj lahko pričakujete?

Zdravnik vam bo v vsako oko kanil majhen odmerek kapljic za oči. Običajno traja od 20 do 30 minut, da se zenici povsem odpreta. Oči svetlejših barv (kot so modre, zelene, lešnikove) se širijo hitreje kot rjave.

Ko so zenice razširjene, je vid zamegljen. Težko se boste osredotočili na bližnje predmete. Prav tako boste zaznali preobčutljivost za svetlobo. Če bodo vaše zenice zaradi pregleda ali določenega posega razširjene, vzemite s sabo sončna očala. Po odhodu iz ordinacije vam bodo pomagale pri bleščanju in občutljivosti za sonce.

Učinek takšnih kapljic za oči traja nekaj ur. Kako močno in kako dolgo bo vaš vid zamegljen, je odvisno od vrste kapljic za oči in odziva vaših oči nanje. Po takšnem postopku vam odsvetujemo vožnjo. Poskrbite, da boste po pregledu imeli dogovorjen prevoz.

Če imate pred ali po pregledu ali postopku za razširitev zenic kakršno koli vprašanje, se posvetujte s svojim zdravnikom. Vprašanje pa lahko zastavite tudi nam. Naš strokovnjak s poliklinike Optical Express dr. Dean Šarič vam bo v kratkem času odgovoril na vsako vprašanje.

Cena skiaskopije na Polikliniki Optical Express znaša 150 kun. Na skiaskopijo boste v bolnišnici čakali od meseca dni do tri mesece, včasih celo dlje.

Pregled z razširjenimi zenicami – zakaj je tako pomemben?

Razširitev zenic med očesnim pregledom je zelo pomembna pri odkrivanju stanja optičnega živca in mrežnice ter je ključnega pomena za preprečevanje in zdravljenje očesnih stanj, ki bi lahko privedla do izgube vida.

Oko je čudovit organ in hkrati edino mesto v človeškem telesu, kjer lahko zdravnik neposredno vidi del centralnega živčnega sistema – optični živec. Pregled tega živca je zelo pomemben za celovit pregled oči.

Oba pregleda, z razširitvijo zenic in brez nje, oftalmologu zagotovita pomembne informacije. Oglejmo si najprej, kako je videti pregled brez razširitve zenic.

Pregled brez razširitve zenic

Ena od prvih stvari pri celovitem pregledu oči je testiranje vida in merjenje dioptrije za očala, pri čemer morajo zenice ostati v stanju, v kakršnem so običajno.

Zdravnik prav tako preveri stanje odzivanja zenic na svetlobo pred razširitvijo. To je pomembno za ugotavljanje, ali vidne poti pri obeh očesih delujejo normalno.

Obstaja tudi pregled, ki se imenuje gonioskopija. Gonioskopija je pregled, ki zdravniku omogoča pregled iridokornealnega kota (kota med roženico in šarenico) očesa, pri katerem skupaj z biomikroskopom uporabi indirektne roženične leče (gonioleče).

Ta pregled je pomemben pri diagnosticiranju in spremljanju raznih stanj oči, povezanih predvsem z glavkomom.

Pregled z razširjenimi zenicami – skiaskopija

Če zenica ni dovolj razširjena, je pogled v notranjost očesa omejen. Ko je zenica majhna, lahko zdravnik vidi optični živec in makulo, vendar ne povsem.

Da bi lahko zdravnik videl celo mrežnico, mora biti zenica razširjena. To se običajno doseže z uporabo kapljic za oči. Za popolno razširitev zenic je običajno potrebnih od 15 do 30 minut, odvisno od pacientovega odzivanja na zdravilo. Povrnitev v normalno stanje traja od štiri do šest ur.

Ko so zenice razširjene, je občutljivost za svetlobo večja, ker je zenica večja in skoznjo prehaja več svetlobe. S sabo vzemite sončna očala. Tudi moten vid ni neobičajna posledica, posebej če poskusite brati.

Nekateri pacienti občutijo tudi spremembe v vekah. Če gre za vaš prvi pregled z razširjenimi zenicami ali pa že veste, da takšen pregled preveč vpliva na vaš vid, da bi lahko vozili, prosite nekoga, da vas pospremi na pregled in vas po njem odpelje domov.

Čeprav so v preteklosti obstajale tudi kapljice, ki so širino zenic zmanjšale, pa te zdaj niso več na voljo, zato boste morali počakati od štiri do šest ur, da bo učinek kapljic prenehal.

Katera stanja se običajno diagnosticirajo z razširjenimi zenicami – skiaskopijo?

Glavkom

Optični živec je mogoče videti tudi brez razširitve zenic, vendar je za optimalen pregled treba zenice razširiti. To je zelo pomembno pri diagnosticiranju glavkoma in ostalih bolezni očesnega živca.

Makularna degeneracija

Dve zelo pogosti bolezni mrežnice, diabetična retinopatija in starostna makularna degeneracija, se diagnosticirata in spremljata s pregledom mrežnice z razširjenimi zenicami.

Ostala stanja

Poleg makularne degeneracije in glavkoma obstajajo še številna druga stanja, ki zahtevajo razširitev zenic pri pregledu.

Preberite naslednje:
Je dobro, da otroci nosijo kontaktne leče?
Kaj so aberacije višjega reda v laserski korekciji vida?
Kaj narediti, ko se kontaktna leča zagozdi v očesu?
Daltonizem – motnja prepoznavanja barv
Računalnik, manjši od zrnca soli, v boju proti glavkomu
Anksioznost in težave z vidom
Bolezni oči so povezane s težavami s spominom
Imate suhe oči? Preverite, ali gre za disfunkcijo meibomovih žlez!
Siva mrena (katarakta) – kdaj je najboljši čas za operacijo?
Kako prepoznati povišan očesni tlak?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts