Konjunktivitis ali vnetje očesne veznice – vzroki, simptomi in zdravljenje

Konjunktivitis – Kaj je to in zakaj nastane?

Konjunktiva ali očesna veznica je prozorna, gladka in bleščeča sluznica, ki povezuje zadnjo površino veke in očesno zrklo. Konjunktivitis ali vnetje očesne veznice se pojavlja v različnih oblikah – od blagega vnetja s solzenjem do močnega vnetja, ki povzroči poškodbe in odmiranje tkiva.

Vzroki konjunktivitisa so različni, težave pa se lahko pojavijo, ko je oko izpostavljeno nečistoči, cigaretnemu dimu, smogu in suhemu zraku, pri dolgotrajnem sedenju za računalnikom in podobnem. Vzroki konjunktivitisa so lahko tudi alergije, okužbe in druge bolezni. Nalezljiv konjunktivitis povzročajo virusi in se najpogosteje prenaša s stikom. Alergijski konjunktivitis sodi v vrsto konjunktivitisov, ki niso nalezljivi. Najpogostejši vzroki zanj so pelod, živalska dlaka in kozmetika. Obstaja tudi bakterijski konjunktivitis. V posebno občutljivo skupino sodijo uporabniki kontaktnih leč, ki bi morali pri nastanku izrazite pordelosti in vnetja takoj odstraniti leče in obiskati zdravnika.

Optical Express

❋ Je konjunktivitis nalezljiv?

Virusni in bakterijski konjunktivitis sta izjemno nalezljiva. Prenašata se lahko z neumitimi rokami ali deljenjem brisač z osebo, ki ima konjunktivitis. Prav tako se je mogoče okužiti s kašljanjem in kihanjem. Otroci, ki bolehajo za konjunktivitisom, morajo ostati doma in kratko časovno obdobje ne smejo hoditi v šolo. Alergijski konjunktivitis (sezonske vrste, zaradi živalskih dlak, kozmetike ali parfumov) ter konjunktivitis, ki ga povzročijo različne kemikalije, nista nalezljiva.

Simptomi in zdravljenje

Najpogostejši simptomi konjunktivitisa so srbečica, pordelost, občutek zbadanja in tujka v očesu ter otečene veke. Za bakterijsko različico bolezni sta značilna prevelika tvorba sluzi in rumenozeleni izcedek iz oči. Sekret povzroča poslabšanje vida in ponoči zlepi trepalnice, zaradi česar je po bujenju težje odpreti oči. Alergijski konjunktivitis povzroča srbeče oči in veke. V nekaterih primerih lahko pride do suhega vnetja veznice, kar se zgodi takrat, ko oko ne proizvaja dovolj solz ali pa so te slabe kakovosti in površina očesa ni dovolj vlažna. Takšno vnetje ustvarja občutek tujka v očesu.

► Pordelost oči

Pordelost oči je značilen simptom konjunktivitisa. Konjunktivitis je običajen pojav in v glavnem ni nevaren. Zelo malo verjetno je, da bo imel dolgotrajne posledice ali vam bo poškodoval vid, če ga opazite in pravočasno pozdravite.

► Otečene, pordele veke

Simptomi infekcijskega konjunktivitisa se običajno najprej pokažejo na enem očesu in v nekaj dneh preidejo še na drugo oko. Simptomi alergijskega konjuktivitisa se običajno pojavijo na obeh očesih. Izcedek iz očesnih vek je veliko pogostejši pri bakterijskih in alergijskih oblikah konjunktivitisa.

► Solzne oči

Virusni in alergijski konjunktivitis sta znana po tem, da povzročata več solzenja oči kot ostale oblike.

► Srbečica ali pekoč občutek

Pretirana srbečica in pekoč občutek v očeh sta značilna simptoma, povezana s konjunktivitisom.

► Izcedek iz oči

Bister voden izcedek iz oči je značilen za virusni in infekcijski konjunktivitis. Če je izcedek obilnejši, rumenozelene barve, gre verjetno za bakterijsko vrsto bolezni.

► Otrdele veke

Če se zbudite s »stisnjenimi« očmi, je vzrok za to lahko nočno kopičenje izcedka v očeh.

► Preobčutljivost na svetlobo

Konjunktivitis lahko povzroči preobčutljivost na svetlobo. Nekateri ljudje imajo resnejše simptome, kot so spremembe vida, močna občutljivost na svetlobo in hude bolečine. V tem primeru je mogoče, da se je vnetje razširilo in je potreben nujen pregled pri zdravniku.

► Občutek tujka v očesu

Lahko se vam zdi, kot bi se vam nekaj »zataknilo« v očesu; kot bi otrok opisal občutek, da ima v očesu zrnce peska.

❋ Diagnosticiranje konjunktivitisa

Zdravnik lahko zgolj na podlagi specifičnih znakov in simptomov sklene, da gre za konjunktivitis, čeprav je oči dobro pregledati tudi s temu namenjeno lučjo. V nekaterih primerih je izcedek iz oči mogoče poslati na analizo, da se določi vzrok obstoječega stanja.

❋ Kdaj je konjunktivitis znak nečesa resnejšega?

Vzrok pogostejšega konjunktivitisa je lahko resna alergija ali okužba, ki zahteva drugačno obravnavo Mogoče je tudi draženje očesnih vek – blefaritis ali težave z roženico. Redko je lahko znak nekaterih bolezni, kot sta revmatoidni artritis in sistemski lupus eritematodes, ali vnetnih črevesnih bolezni, kot sta ulcerozni kolitis in Chronova bolezen. Konjunktivitis je možen tudi pri Kawasakijevi bolezni – redki, s povišano temperaturo povezani bolezni pri novorojenčkih in majhnih otrocih.

Zdravljenje konjunktivitisa je odvisno od vzroka, vendar pa se je vedno bolje posvetovati z zdravnikom, ki bo vzel bris za analizo in določil vrsto ter stopnjo hiperemije veznice. Priporoča se pogosto mežikanje, izogibanje klimatiziranim prostorom, občasno držanje oči zaprtih, da se odpočijejo, in zaščita pred soncem, saj so pri občutku suhih oči te še posebej občutljive.

❋ Zdravljenje konjunktivitisa

Bakterijski konjunktivitis se zdravi s protibakterijskimi kapljicami, pripravki ali tabletami, da se prepreči okužba. Za večino virusnih okužb posebno zdravljenje ne obstaja; počakati je treba, da minejo, kar običajno traja od štiri do sedem dni. Alergijski konjunktivitis bi moral oslabeti, ko se odpravi vzrok alergije in med zdravljenjem. Kemični konjunktivitis zahteva čim hitrejše izpiranje prizadetega očesa in obisk pri zdravniku v najkrajšem možnem času.

❋ Lajšanje simptomov

Za zmanjšanje bolečine in odstranjevanje izcedka, ki ga povzroča bakterijsko ali virusno vnetje, uporabljajte hladne ali tople obkladke za oči. Vsekakor uporabljajte različne brisače, da preprečite prenos okužbe z enega očesa na drugega, in pri vsakem izpiranju oči uporabite čisto brisačo. Oči si čistite tako, da brisačo povlečete od notranjega proti zunanjemu delu očesa.

❋ Kako dolgo traja okužba?

Ko gre za bakterijsko okužbo, se je v službo ali šolo mogoče vrniti 24 ur po začetku jemanja antibiotikov. Pri virusni okužbi očesa ste kužni, dokler trajajo simptomi. O tem, kdaj se lahko vrnete k vsakodnevnim obveznostim, se vsekakor posvetujte z zdravnikom.

❋ Preprečevanje širjenja okužbe

Če ima vaš otrok konjunktivitis, se izogibajte dotikanju predela okrog oči ter si redno umivajte roke, še posebej po nanosu zdravil na ta predel. Nikoli si ne delite brisač in jih po vsaki uporabi vrzite med umazano perilo. Vsakodnevno zamenjujte brisače in posteljnino. Razkužite vse površine, vključno s tistimi v kuhinji in kopalnici, ter kljuke na vratih. Zavrzite vsa ličila, ki ste jih uporabljali v času okužbe.

Ocena članka:

5 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts