Motnja vida – diplopija ali dvojni vid

Kot pove že ime, je diplopija ali dvojni vid motnja vida, pri kateri človek namesto enega predmeta vidi dvojno ali dva predmeta. Diplopija je motnja, ki se lahko pojavi na enem ali obeh očesih.

Optical Express

Diplopija se kot motnja vida pojavlja v dveh različicah: kot monookularna ali binokularna. Monookularna je tista, ki prizadene samo eno oko, tj. ko z enim očesom vidite dvojno, binokularna pa je tista, ki prizadene obe očesi. Pojavi se lahko kot trajno ali začasno stanje (intermitentno). Začasna diplopija se lahko pojavi in izgine večkrat.

Vzroki motnje vida

Vzroki te motnje vida so številni – od očesne mrene do astigmatizma in nenormalnosti na očesnih roženicah ali lečah. Zanimivo je, da lahko to motnjo vida povzročijo številne druge bolezni, na primer bolezni ščitnice, deformacije možganskih živcev ali nevrološke bolezni. Vzroki diplopije se v večini primerov merijo s stopnjo ostrine vida posameznega očesa, da se ugotovi vrsta diplopije (monookularna ali binokularna), ter z rdečim stekelcem, ki se postavi pred eno oko.

Preverjanje motorike ali gibljivosti očesa (sledenje prstu od skrajne leve do skrajne desne strani, navzgor in navzdol ter diagonalno) lahko kaže na bolezen ali pravilnost delovanja očesa. V primeru suma na katerokoli vrsto diplopije je dobro izvesti MR glave pacienta. Čeprav je diplopija običajno neboleča, jo lahko spremlja neprijetna bolečina v očesu pri premikanju ali celo mirovanju ter njegova pordelost.

Najpreprostejše zdravljenje diplopije vključuje zakrivanje enega očesa z gazo (ali podobnim), bolj zapletena oblika zdravljenja pa vključuje zdravljenje simptomov osnovne bolezni, ki je povzročila motnjo vida.

Preberite naslednje:

Amebni in infekcijski keratitis – kaj morajo vedeti uporabniki kontaktnih leč?

Ocena članka:

4.33 / 5 3
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts