Nočna slepota – simptomi in zdravljenje

Čeprav se imenuje tako, nočna slepota dejansko ni slepota. Kot nakazuje že samo ime, se stanje pojavi ponoči ali v mračnejših pogojih z manj svetlobe. Kakovost življenja je pri osebah s to očesno motnjo manjša, na primer zaradi nevarnosti, ki jo povzroča vožnja ponoči ali celo samostojna hoja v mraku. Takšno stanje oči lahko povzroči celo zamegljenost vida.

Optical Express

Nočna slepota ni bolezen, temveč stanje, ki ga ima določeno število ljudi. Vid takšnih oseb je ponoči ali pri slabi svetlobi zamegljen in otežen. Če opazite takšno stanje, to seveda ne pomeni nujno, da imate nočno slepoto. Ob koncu dneva je lahko posledica utrujenosti oči, astigmatizma, kratkovidnosti, daljnovidnosti ali podobnega napora, ki mu je oko izpostavljeno čez dan. Na oči lahko slabo vplivajo tudi zunanji dejavniki, kot so klimatske naprave ali grelniki, posebej če je naprava usmerjena neposredno proti očem.

Kaj je astigmatizem, kako ga odkrijemo in zdravimo?

Nočna slepota se lahko razvije zaradi retinitis pigmentose ali pomanjkanja retinola in vitamina A v organizmu (avitaminoza), lahko je prirojena ali pa se pojavi po poškodbi očesa. V resnejših primerih je lahko vzrok ločitev mrežnice od očesa, patološka miopija ali razvoj katarakte. Retinitis pigmentosa je okvara mrežnice (retine), pri kateri se celice v njej v določenih pogojih prenehajo odzivati na svetlobo.

Diagnoza se postavi z jemanjem vzorca krvi, s katerim se ugotovi, česa telesu primanjkuje (na primer vitamina A). Nočno slepoto je mogoče izboljšati z nošenjem korekcijskih očal ali leč, ki jih predpiše oftalmolog.

Preberite naslednje:
Ali se z lasersko korekcijo vida lahko popravi kratkovidnost in daljnovidnost?
Kako vidijo naši možgani?
Kaj je presbiopija ali starostna daljnovidnost?
Anksioznost in težave z vidom
 Anizokorija – mističnost Davida Bowieja
Ksantelazma – kaj je to, ali je nevarna in kako jo odstranimo?
Otečene veke – vzroki in zdravljenje

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts