Otečene oči, zbadanje in solzenje – kako si lahko pomagate?

Oči oziroma veke otečejo, ko pride do vnetja ali presežka tekočine v tkivu okrog očesa. Otečene veke so lahko boleče in zajemajo zgornjo in spodnjo veko. Do oteklosti vek lahko pride zaradi številnih razlogov, vključno z okužbo oči, poškodbami in alergijami. Oteklost vek pa je lahko tudi znak veliko resnejših težav, ki so lahko nevarne za vid, kot so orbitalni celulitis, Gravesova bolezen in herpes na očesu. Če simptomi ne izginejo, se poslabšajo ali se spremenijo, je treba obiskati zdravnika.

Optical Express

Otečene veke – simptomi

Otečene veke so simptom druge težave, kot je na primer alergija ali okužba. Poleg oteklih vek so lahko prisotni tudi naslednji simptomi:

Draženje oči, na primer srbečica

Prekomerno solzenje

Motnje vida

Pordele veke

Pordele oči in vnetje veznice

Izcedek iz oči

Suhe očesne veke

Bolečine, še posebej če je vzrok okužba oči

Otečene veke – vzroki

Oči so lahko otečene zaradi številnih dejavnikov – od blažjih do takšnih, ki so lahko nevarni za vid.

☑ Alergije

Očesne alergije nastanejo, ko se imunski sistem odzove na tujo snov – alergen. Najpogostejši alergeni, ki vplivajo na oči, so pelod, prah, živalske dlake, določene kapljice za oči ali raztopine za leče. Vzrok oteklih oči je lahko tudi kozmetika za oči.

Kaj so očesne alergije in na kaj vse ste lahko alergični?

Konjunktivitis

Vnetje veznice. Alergijski, bakterijski in virusni konjunktivitis lahko poleg solznih, pordelih in razdraženih oči povzroči tudi otekle veke.

☑ Ječmen

Običajno je videti kot otekla, rdeča bulica na robu veke in je posledica bakterijske okužbe in vnetja meibomovih žlez.

☑ Chalazion (halacij)

Stanje, ki ga povzročajo zamašene meibomove žleze, je najprej videti kot ječmen, vendar se pozneje spremeni v lojno cisto. Razlikuje se tudi po tem, da se razvija naprej od roba veke, medtem ko se ječmen razvije samo na njenem robu. Oboje povzroči oteklost vek.

☑ Poškodbe oči

Travma očesnega predela, zlasti stiskanje očesne veke, in travma, ki jo povzročijo lepotne operacije na očeh (blefaroplastika, operacija vek), lahko povzročita vnetje in oteklost oči.

☑ Uporaba kontaktnih leč

Neustrezna nega kontaktnih leč, kot je nošenje nečistih leč, plavanje z lečami ali shranjevanje leč v nečisti posodi, lahko povzroči okužbo in oteklost vek. Tudi uporaba poškodovanih leč lahko oči razdraži in povzroči oteklost vek.

Skrb za mehke kontaktne leče

Blefaritis

Vnetje očesnih vek, ki ga običajno povzroči nepravilno delovanje oljnih žlez v vekah, ki se praznijo blizu korena trepalnic. Za blefaritis so značilne otekle in boleče veke, včasih tudi prhljaj na koži vek in izguba trepalnic. Blefaritis je običajno kronična bolezen, kar pomeni, da je simptome mogoče nadzirati s pravilno obravnavo in higienskimi navadami, nikoli pa ga ni mogoče povsem pozdraviti. Pogosto se povezuje z bakterijskimi okužbami, včasih tudi s sindromom suhega očesa.

☑ Periorbitalni celulitis

Gre za dokaj pogosto okužbo in/ali vnetje očesnih vek in predela okrog oči. Okužbo lahko povzročijo bakterije, virusi ali drugi patogeni. Periorbitalni celulitis se imenuje tudi preseptal cellulitis.

☑ Orbitalni celulitis

Gre za redko in resno bakterijsko okužbo tkiva, ki ovija oko, povzroči pa bolečo oteklost zgornje in spodnje veke, včasih tudi predela obrvi in lic. Ostali simptomi so še izbuljene oči, slabši vid, povišana telesna temperatura in bolečine v očeh. Orbitalni celulitis je stanje, ki zahteva nujno medicinsko zdravljenje z antibiotiki, da bi preprečili poškodbe optičnega živca, stalno izgubo vida ali slepoto in druge resne zaplete.

Herpes na očeh

Herpes na očeh, ki ga najpogosteje povzroči virus herpes simplex, povzroči vnetje roženice. Simptomi so lahko podobni kot pri konjunktivitisu, poleg zamegljenega vida pa so lahko veke še izrazito boleče in otekle, kar težavo z vidom še poveča. Gravesovo bolezen, bolezen oči, povzroča čezmerno delovanje ščitnice (hipertiroidizem) in se pogosto povezuje z oteklimi in zabuhlimi vekami, izbuljenimi očmi, dvojnim vidom in spuščenimi vekami (ptoza). Če imate kateregakoli od teh simptomov, čim prej obiščite svojega zdravnika, ki vam bo postavil ustrezno diagnozo in vam predlagal zdravljenje.

Obravnava v primeru otečenih vek

Obravnava v primeru otečenih vek je odvisna od prvotnega vzroka. Vaš optometrist ali oftalmolog vam lahko v tem primeru predpiše zdravila ali kapljice. Če so vaše oči otekle zaradi alergij, vam bodo pri odpravljanju simptomov pomagale antihistaminske kapljice za oči, protialergijska zdravila in kapljice, ki oči vlažijo. Zdravnik vam lahko v primeru resnih alergijskih reakcij priporoči tudi blage steroidne kapljice.

Druge okužbe, kot je konjunktivitis ali herpes na očeh, se dobro odzivajo na protivirusne ali protivnetne kapljice in mazila za oči ter antibiotike. Če nosite kontaktne leče, jih ne uporabljajte, dokler oteklost ne mine. Oteklost vek lahko včasih ublažite s polaganjem hladnih obkladkov na zaprte veke in s hlajenjem vek z mrzlo vodo. Če simptomi ne izginejo, se poslabšajo ali občutite bolečino v očeh, čim prej obiščite svojega zdravnika.

Štirje nasveti, da se izognete oteklim očem

Testirajte se na alergene. Če imate pogosto otečene veke in druge simptome alergij, se testirajte na alergene. Če veste, na kaj ste alergični, se tem alergenom izogibajte ali pa jim bodite izpostavljeni čim krajši čas.

Uporabljajte kozmetiko in druge lepotne izdelke, ki so hipoalergenski in ne vsebujejo umetnih dodatkov, da preprečite alergijske reakcije. Pred začetkom uporabe določenih izdelkov lahko naredite test na zapestju in se tako izognete morebitnim alergijskim reakcijam.

Ko uporabljate kapljice za oči, uporabljajte takšne brez konzervansov. Čeprav konzervansi v običajnih kapljicah za oči preprečujejo razmnoževanje bakterij, so nekateri nanje alergični.

Če nosite kontaktne leče, lahko tveganje za okužbe ali draženje oči zmanjšate na najmanjšo možno mero z izvajanjem ustreznih higienskih postopkov, vključno s pogosto menjavo leč in posodice zanje.

Zbadanje v očeh

Nedelovanje meibomove žleze

Za pekoč občutek v očeh obstaja več vzrokov, od preprostejših do resnejših. Pekoč občutek se lahko pojavi hkrati z drugimi simptomi, kot so srbečica, bolečine v očeh, solzenje ali izcedek iz oči, ali brez njih. Pogosto ga povzročijo tudi neizbežni dejavniki iz okolja, kot je močan veter ali visoka raven peloda v zraku. Podobni občutki so lahko sicer tudi simptomi veliko resnejših očesnih težav, ki zahtevajo medicinsko obravnavo. Za pravilno obravnavo oči je najprej treba določiti vzrok pekočega občutka v očeh.

Pekoč občutek v očeh – vzroki

Včasih je vzrok za pekoč občutek preprosto določiti. Oči vas lahko na primer pečejo zaradi odziva na kemične snovi, kot so snovi, ki se nahajajo v šamponu, kloru iz bazena ali kremi za predel okrog oči. Drugi dejavniki, ki oči dražijo, lahko vključujejo ličila, različne kreme, mila in izdelke za čiščenje. Vzrok za pekoč občutek v očeh je lahko tudi dolgotrajno nošenje kontaktnih leč.

Pekoč občutek v očeh se lahko pojavi tudi kot posledica smoga, dima, prahu, peloda ali živalske dlake. Če ste alergični na kaj od navedenega, obstaja še večja verjetnost, da vas bodo oči začele peči. Pekoč občutek v očeh lahko povzroči celo čist zrak, še posebej če je zunaj zelo vroče, hladno ali suho.

Če je za pogost pekoč občutek v očeh kriva prisotnost katere od snovi, je lahko takšno stanje tudi pokazatelj resnejših težav, saj lahko pekoč občutek v očeh povzročijo npr. očesna rosacea, sindrom suhega očesa in blefaritis.

Takšen pekoč občutek lahko povzroči tudi vse, kar povzroča vnetje. Očesne alergije in bakterijske ali virusne okužbe, pa tudi običajen prehlad ali gripa lahko povzročijo vnetja, ki lahko povzročijo pekoč občutek v očeh.

V redkih primerih je lahko pekoč občutek v očeh znak resnejših težav, povezanih z vidom, tudi življenjsko nevarnih, kot je uveitis ali orbitalni celulitis. Pekoč občutek v očeh se običajno pojavi ob drugih simptomih, s katerimi lahko zdravnik lažje določi vzrok vaših težav.

Ko se pekoč občutek v očeh na primer pojavi hkrati s srbečico, je lahko to pokazatelj alergije, če pa pekoč občutek spremlja še izcedek iz oči, je lahko to znak okužbe.

Pekoč občutek v očeh – kako stanje olajšati

Če kemični izdelki za gospodinjstvo pridejo v stik z vašimi očmi in povzročijo pekoč občutek, najprej preberite navodila na izdelku. V večini primerov je za zmanjšanje pekočega občutka dovolj, da oči izperete. Otroci in odrasli si v poletnih mesecih večkrat gredo čez oči z roko, na kateri so ostanki kreme za sončenje. Čeprav sta lahko pekoč občutek in zbadanje sprva zelo neprijetna, oči nežno spirajte s čisto vodo in kmalu se boste počutili bolje.

Če imate alergijo, vam lahko zdravnik predpiše določene kapljice za oči, ki bodo v sezoni alergij ublažile pekoč občutek. Kapljice se običajno razlikujejo od oralnih protialergijskih zdravil, kar lahko včasih povzroči pekoč občutek v očeh zaradi izsušitve očesa.

Če jemljete protialergijska zdravila ali katerakoli druga zdravila, za katera menite, da povzročajo pekoč občutek v očeh, se glede nadaljnjega jemanja posvetujte s svojim zdravnikom. Pekoč občutek v očeh, ki ga povzroča suhost oči, je mogoče odpraviti z uporabo kapljic za vlaženje oči (t. i. umetne solze).

Boljše se boste morda počutili tudi, če si čez zaprte oči položite hladen obkladek.

Kdaj stopiti v stik z zdravnikom

Če pekoč občutek v očeh spremljajo bolečine ali izrazita občutljivost na svetlobo ali pa imate izcedek iz očesa, zamegljen vid, vidite bliskanje pred očmi, imate dvojni vid ali druge neobičajne simptome, nemudoma stopite v stik s svojim zdravnikom. Tudi če se ne pojavi noben od navedenih simptomov in se stanje v nekaj dneh ne izboljša, vam priporočamo, da obiščete zdravnika.

Pordelost oči – vzroki in preprečevanje

Pordelost oči lahko povzročijo razširjene ali povečane krvne žile v bližini očesa (površinske krvne žile). Čeprav je pordelost v večini primerov neboleča, je lahko tudi nevarna. Če traja dlje kot dan ali dva, se posvetujte z zdravnikom specialistom.

Nenadna pordelost oči je pogosto benignega značaja in posledica prehlada, zunanjih dražljajev, alergij, utrujenosti, jemanja določenih zdravil (najpogosteje tistih, ki vsebujejo kortikosteroide, čeprav se določne bolezni oči zdravijo prav z njimi) ali predolgega gledanja v računalniški zaslon. Pordelost pa v nekaterih primerih ni ravno benigno stanje in je posledica vnetja ali okužbe očesa, lahko pa gre tudi za zunanje in mehanske poškodbe oči.

Zapleti, ki lahko povzročijo pordelost oči, so najpogosteje: konjunktivitis, subkonjunktivalna krvavitev, blefaritis, uveitis, sindrom suhega očesa, pogosta uporaba fiziološke raztopine (umetne solze), mehanske poškodbe oči, draženje, ki ga povzroča nošenje kontaktnih leč, ulkus roženice (čir) ali celo akutni glavkom.

Najpogostejši vzrok pordelosti oči je konjunktivitis, vnetje očesne veznice, ali okužba beločnice. Zdravljenje je odvisno od vzroka, ki je lahko bakteriološki, virusni ali alergijski. Spremljajo ga neprijetna srbečica, zbadanje in oteklost vek. Upoštevati je treba, da je lahko zelo nalezljiv. Priporoča se uporaba hladnih ali toplih (kamiličnih) obkladkov večkrat dnevno.

Veznica je prepredena s tankimi krvnimi žilicami, ki so zelo občutljive in zlahka počijo. Ko kri iz teh žilic pripotuje v prostor med veznico in beločnico, pride do subkonjunktivalne krvavitve (hiposfagma). Običajno jo povzročijo fizični dražljaji, kot je kašljanje ali kihanje, povezana pa je lahko tudi s splošnimi sistemskimi boleznimi, kot je sladkorna bolezen. Ena od značilnosti subkonjunktivalne krvavitve je lahko tudi občutljivost na svetlobo.

Vnetje očesnih vek ali trepalnic (vnetje foliklov trepalnic) se imenuje blefaritis in je ena od bolezni oči, ki jih povzroča neustrezna higiena. Spremljajo ga srbečica, solzenje in močna pordelost, ni pa nalezljiv. Zdravi se s toplimi (kamiličnimi) obkladki večkrat dnevno.

Vnetje srednje očesne ovojnice (uvee) se imenuje uveitis in lahko zelo hitro napreduje od blage do popolne pordelosti oči. Zanj je značilna tudi neobarvanost roženice. V nekaterih primerih je lahko celo tako nevaren, da povzroči nastanek glavkoma. Zdravi se s kortikosteroidnimi kapljicami za razširitev zenic.

Kadar oko izloča premalo solz, to imenujemo sindrom suhega očesa. Ker za ostrino vida skrbijo solze, pride v primeru njihovega pomanjkanja do suhosti in draženja, zaradi tega pa do razširitve krvnih žil, kar povzroči pordelost oči. Zdravi se s fiziološko raztopino za oči, t. i. umetnimi solzami.

Pordelost pa lahko sicer povzroči tudi pretirana in prepogosta uporaba te raztopine. Zaradi navedenega je zato zelo pomembno, da dobro preberete navodila za raztopino in se pred začetkom uporabe posvetujete z zdravnikom specialistom.

Eden od zunanjih dejavnikov, ki lahko povzročijo pordelost oči, je vstavljanje kontaktnih leč, ki lahko povzroči draženje in s tem tudi pordelost oči. Oči se odzovejo na vstavljanje kontaktnih leč, kar razdraži površino oči. V tem primeru se priporoča uporaba posebne raztopine za oči, ki je namenjena prav uporabi pri nošenju kontaktnih leč ali pa se celo priporoča, da leče vzamete iz oči.

Mehanske poškodbe oči povzročijo širjenje očesnih krvnih žil z namenom avtoregeneracije in samozdravljenja.

Vnetno, nalezljivo stanje roženice se imenuje ulkus ali čir roženice, povzroči ga zunanji dejavnik (bakterije ali virusi) in lahko obsega več delov oči. Pogosto ga spremljajo bolečine v očesu in neprijeten občutek, zamegljen vid. Oči postanejo pordele zaradi razširitve žilic blizu roženice, ki se širijo zaradi obrambe pred okužbo.

Najnevarnejši vzrok pordelosti oči je nastanek akutnega glavkoma (zaprtega ali zoženega očesnega kota). Gre za stanje, ki lahko resno vpliva na vid, če se ne zdravi takoj. Za takšen glavkom je značilna ostra bolečina v očesu, telesna slabost, poslabšanje normalnega vida in zelo poseben pojav mavričnih barv okrog vira svetlobe. Pogosto se pojavi samo na enem očesu. Pri akutnem glavkomu se vid ne poslabša in ne izgine naenkrat, temveč se slabša postopoma. Specialist morebitno bolezen preveri s tonometrijo.

Če se pojavi pordelost, ki traja dlje kot dan ali največ dva, se najprej obrnite na splošnega zdravnika, ki bo ugotovil vzrok zanjo ali pa vas bo napotil k specialistu.

Težave z vidom

Včasih bo vaše težave rešil že hladen obkladek in obisk lekarne. V drugih primerih pa bo vendarle potreben tudi obisk zdravnika. Kako vedeti, kdaj obiskati zdravnika in kdaj ne? Kratek pregled nekaterih simptomov vam lahko pomaga ugotoviti, ali je težava z vidom nenevarna ali pa potrebujete natančnejši pregled.

Konjunktivitis

Simptoma konjunktivitisa sta srbečica in pordelost, pogost pa je tudi bel ali rumen izcedek iz očesa. Izcedek iz nosu in simptomi prehlada so zelo pogosti.

Če menite, da imate konjunktivitis, se za nasvet obrnite na svojega zdravnika. To stanje je lahko nalezljivo, zato si roke umivajte pogosto in uporabljajte samo svojo brisačo. Nekatera stanja, kot so suhe oči ali okužbe oči, so pogosto podobna konjunktivitisu. Vaš zdravnik bo prepoznal razliko in vedel, kako stanje zdraviti.

Preberite naslednje: Konjunktivitis – vzroki, simptomi in zdravljenje.

Suhe oči

Za to ne ravno redko težavo lahko krivite okolje, hormonske spremembe ali svojo dnevno rutino. Ljudje, ki veliko časa preživijo za računalnikom, pogosto uporabljajo mobitel, veliko berejo knjige ali dlje časa gledajo televizijo, se lahko ob koncu dneva počutijo nelagodno, ker ne mežikajo dovolj.

Oči nekajkrat dnevno navlažite s kapljicami. Če vam kapljice na pomagajo, obiščite zdravnika. Nekatera stanja, kot so določene oblike artritisa, so prav tako povezana s suhimi očmi. To stanje lahko povzročijo tudi nekatera zdravila. Preberite naslednje: Sindrom suhega očesa in ali je suhost oči mogoče zdraviti.

Ječmen – rdeča bulica na očesni veki

Vaše oči naravno proizvajajo maščobo. Če se lojne žleze zamašijo, lahko pride do okužbe v foliklu vaše očesne veke. Rezultat je boleča, rdeča bulica na veki, ki se imenuje ječmen. Za lajšanje bolečine pet- do šestkrat dnevno na najobčutljivejši del ječmena položite topel vlažen obkladek. Prav tako lahko trepalnice enkrat dnevno umijete z nekaj kapljicami otroškega šampona in toplo vodo. Če to ne pomaga, se obrnite na svojega zdravnika. Morda vam bo predpisal antibiotik, steroidno kremo ali celo predlagal operacijo.

Trzanje vek

Trzanje vek je običajen in neprijeten pojav, ki pa običajno ni razlog za preveliko skrb. Imenuje se miokimija. Zanjo pogosto ni točno določenega vzroka in spontano izgine. Povezana je lahko z vnosom kofeina, stresom ali premalo spanja.

Trzanje očesa – vsi vzroki mežikanja z očmi

Odpravite jo lahko s spreminjanjem nekaterih vsakodnevnih navad. Če trzanje traja dlje kot teden dni ali vam začnejo trzati tudi drugi deli obraza, obiščite zdravnika. Zelo redko gre za veliko resnejšo težavo.

Naprezanje oči

Ko večji del dneva gledate v katerikoli zaslon, se vaše oči utrudijo. Odmor si vzemite glede na načelo 20/20/20. Objekt, oddaljen vsaj 20 korakov, glejte vsakih 20 minut 20 sekund. Oči lahko postanejo utrujene tudi, če so suhe. Poskusite uporabiti kapljice za oči. Če vam ne bodo pomagale, boste morda morali nositi očala, še posebej, če ste starejši od 40 let.

Spuščene oči

S staranjem je lahko tanko tkivo očesnih vek videti vedno bolj spuščeno. Če se to dogaja na obeh očeh, gre za običajen pojav. Če se ena ali obe veki spustita do ali čez raven zenice, se čim prej obrnite na svojega zdravnika. V tem primeru imate lahko več resnejših težav.

Ne morete prebrati majhnih črk

Ali vedno težje preberete jedilni list? Če ste starejši od 40 let, gre verjetno za običajen pojav. V teh letih se oči pri vseh začnejo spreminjati zaradi stanja, imenovanega prezbiopija (starostna daljnovidnost). Do pojava pride, ko očesna leča postane pretrda in izgubi možnost prilagoditve, zaradi česar težje spremeni fokus z oddaljenosti na bližino. To pomeni, da je branje od blizu težje, posebej pri slabši svetlobi. Običajno pomagajo očala za branje, bifokalne in progresivne leče.

Preberite naslednje: 
Kaj je retinoshiza – vzroki, simptomi in zdravljenje
Očesna mrena – zunanja mrena in siva mrena
Ablacija mrežnice – ali veste, kaj je ablacija mrežnice?
Računalnik, manjši od zrnca soli, v boju proti glavkomu
Bolezni oči so povezane s težavami s spominom
Senilna makularna degeneracija ali degeneracija rumene pege
Ptoza – povešenost zgornje veke
Lebdeči delci v očeh – vzroki, simptomi in zdravljenje
Anksioznost in težave z vidom
Možgani potrebujejo le 13 milisekund, da vidijo predmet

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts