Presbiopija pri vožnji – težava, ki se ji ne morete izogniti in ki ni vedno nevarna samo za vas!

Po 40. letu starosti se številnim zazdi, da se njihovo zdravje slabša. Pri nekaterih je to res, spet drugi so lahko pri štiridesetih v boljši formi kot kdaj koli prej. Ne glede na to, kako zelo bomo skrbeli zase, bodo naše telo in mišice po določeni starosti postajali šibkejši – če ne zaradi drugega, že samo zaradi običajne obrabe. Enako se bo zgodilo z našimi očmi in očesnimi mišicami, kar imenujemo presbiopija.

Kaj točno je presbiopija?

Presbiopija ali starostna daljnovidnost je okvara vida, ki nastopi v srednjem življenjskem obdobju, okrog 40. leta starosti. Povedano krajše: zaradi vseživljenjske uporabe očesnih mišic, ki premikajo lečo v našem očesu, postaja ta z leti vse manj prožna. Raziskave kažejo, da ima presbiopijo trenutno nekaj manj kot 2 milijardi ljudi.

Optical Express

Če ste v srednjih letih in opažate, da so črke iz nekega razloga motne, ali držite knjigo meter proč od sebe in bi jo še dlje, če bi imeli daljše roke, obstaja velika verjetnost, da imate presbiopijo. Medtem ko je presbiopija v navedenih situacijah samo nadležna, je lahko v drugih nevarna za vas in druge – recimo pri vožnji. Čeprav je težko sprejeti dejstvo, da se staramo in se stvari spreminjajo, je lahko takšno vedenje zelo nevarno.

Vpliv presbiopije na vožnjo

Presbiopija je dejansko daljnovidnost, kar pomeni, da ljudje s tem stanjem ne vidijo dobro od blizu. Pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti, kot je vožnja, pri kateri okrog 90 % informacij dobimo s pomočjo vida, predstavlja presbiopija brez očal ali leč veliko težavo.

Po zakonu se presbiopija pri voznikih ne preverja, kar pomeni, da morajo za zdravje svojih oči poskrbeti vozniki sami. Če voznik ne sprejme svoje težave z očmi, mu ne bo nihče preprečil, da bi sedel za volan. Gre za odgovornost vsakega posameznika.

Raziskave Hrvaškega avtokluba (HAK) so pokazale, da so številni vozniki na tem področju neodgovorni, saj jih po podatkih iz leta 2013 kar 15 % razen pregleda za vozniško dovoljenje nikoli ni opravilo očesnega pregleda. Daljnovidnost se morda ne zdi kot velika težava pri vožnji, a na cesti je pomemben vsak trenutek – vozniki s presbiopijo potrebujejo nekaj sekund več, da za volanom naredijo določen manever, na primer zamenjajo radijsko postajo ali na merilniku preverijo hitrost.

Po štiridesetem letu vsi zdravniki priporočajo vsakoletni očesni pregled. Morda sami ne boste opazili sprememb v vidu, jih bodo pa zagotovo zdravniki.

Kako se znebiti presbiopije?

O sodobnih metodah zdravljenja presbiopije smo govorili z doktorico Mirno Belovari iz očesne poliklinike Optical Express.

Med sodobne metode sodita laserska odstranitev dioptrije in refrakcijska zamenjava leče (RLE – Refractive Lens Exchange). Prednost refrakcijske zamenjave leče je trajnost posega, tj. stabilnost dioptrije, ki omogoča trajno, boljšo kakovost življenja.

Kako lahko zamenjava leče pomaga pri starostni dioptriji?

Refrakcijska zamenjava leče (Refractive lens exchange – RLE) je poseg na očesu, pri katerem naravno očesno lečo zamenjamo z umetno (intraokularna leča ali IOL) z določeno dioptrijo, ki omogoča jasen vid. Poseg je enak kot pri odstranjevanju sive mrene ali katarakte (siva mrena je trajna zameglitev očesne leče), le da RLE popravi predvsem refrakcijsko napako očesa oz. dioptrijo.

Je zamenjava leče nevarna in ali so možni kakšni stranski učinki?

Ultrazvočna operacija mrene/zamenjava leče (fakoemulzifikacija) je eden najpogostejših in najuspešnejših posegov v medicini. S to metodo se posebna, zelo tanka ultrazvočna sonda uvede v oko skozi mikroskopski rez, velik samo 2,2 ali 2,75 mm.

Zaradi uporabe natančnih instrumentov je kirurški rez na očesu hermetično zaprt in ne zahteva šivanja. Pomen majhnega reza se odraža v stalnem nadzoru očesnega tlaka med posegom, kar vpliva na rezultat operacije in hitrost okrevanja. Z ultrazvočnimi valovi se naravna zamegljena leča zmehča in razgradi ter se nato vsesa skozi sondo.

Na njeno mesto se namesti intraokularna leča Symfony (IOL) z natančno določeno dioptrijo, ki pacientu takoj omogoči jasen vid. Najpogostejši stranski učinek je prehodna suhost očesa, ki jo povzročijo konzervansi iz antibiotičnih in protivnetnih kapljic. Zelo redko so določen čas po posegu lahko prisotni bleščanje in avreole okrog vira svetlobe.

Kako hitro vid okreva po zamenjavi leče?

Večina operirancev opazi izboljšanje že naslednji dan, na prvem pregledu, za optimalno okrevanje vida in navajanje na lečo pa je treba počakati okrog 7 dni.

Ostane stanje enako do konca življenja?

Poseg je trajen in vid se po 3 mesecih povsem stabilizira.

Kako se pripraviti na poseg oziroma ali je treba biti nekaj časa brez očal ali leč?

Za zamenjavo leče je treba pridobiti dovoljenje družinskega zdravnika za operacijo pod lokalno anestezijo, krvno sliko in izvid EKG-ja. Priporoča se, da mehkih leč ne nosite 2 do 3 dni pred pregledom in biometrijo leče, poltrdih leč RGP pa zaradi kar najboljših meritev in izračunov najmanj 20 dni pred pregledom.

Trenutno lahko v očesni polikliniki Optical Express vse do konca marca
izkoristite popust na pregled za odpravljanje dioptrije in pregled za vstavitev leče. Prijazno osebje bo odgovorilo na vsa vaša vprašanja. Dosegljivi smo na telefonski številki +386 1 5625 450 ali e-naslovu info@opticalexpress.hr.

Optical Express presbiopija

Ocena članka:

1 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts