Razdraženost oči – kaj jo povzroča in kako se ji izogniti?

Razdraženost oči je v današnjem času pogosta težava.

Med drugim lahko razdraženost oči povzroči tudi vreme in rešitev za njo je treba najti hitro. Razdraženost oči ni redek pojav, zato vam predstavljamo nekaj vzrokov, ki lahko povzročijo razdraženost, in nasvetov za to, kako razdraženost odpraviti. Če ti nasveti ne pomagajo, poiščite zdravniško pomoč.

Optical Express

Alergije

Oči vam sporočajo, da se je začela sezona alergij ali da vas moti dlaka partnerjevega hišnega ljubljenčka. Oči vas srbijo, se solzijo, so zatečene in pordele. Ne moremo trditi, da je prišlo le do razdraženosti oči. Vse to so znaki alergijskega konjunktivitisa.

“Konjunktivitis ali vnetje očesne veznice – vzroki, simptomi in zdravljenje”

Rešitev:

Uporabite kapljice za oči in antihistaminike. Hladni obkladki bodo omilili srbečico.

Opomba:
Razdraženost oči se lahko pojavi tudi po izpostavljenosti dimu, klorirani bazenski vodi in celo zraku v notranjih bazenih. Za lajšanje razdraženosti oči sperite s čisto, toplo vodo in uporabite umetne solze.

Tujki

Razdraženost oči lahko povzročijo tudi pesek, umazanija in žagovina, ki lahko povzročijo tudi praske na roženici.

Simptomi:
Bolečina (ki se poslabša, ko odprete ali zaprete oči), pordelost, solzne oči in občutljivost na svetlobo.

Rešitev:
Če imate občutek, da imate nekaj v očesu, ga poskusite sprati z vodo. Ne dotikajte se ga in ne poskušajte odstraniti tujka iz njega. Oko imejte zaprto, kolikor je mogoče, in poiščite zdravniško pomoč.

Kontaktne leče

Če jih ne uporabljate pravilno ali ne ohranjate higiene oči, se bo pojavila razdraženost oči. V daljšem časovnem obdobju lahko kontaktne leče izsušijo vaše oči. Nikoli jih ne nosite, če so vaše oči pordele ali razdražene.

Rešitev:
Leče sperite in očistite z raztopino za leče in jih menjavajte po navodilih zdravnika. Če so vaše oči suhe, se z zdravnikom posvetujte glede menjave leč.

Okužba

Pordele in srbeče oči so lahko znak konjunktivitisa, ki ga povzroči virus ali bakterije. Prav tako lahko opazite izcedek, na očeh pa se vam lahko naredijo krastice. Okužba se običajno razvije na enem očesu in se razširi na drugo. Takšna razdraženost oči ni nedolžen pojav, ker lahko z njo okužite tudi druge.

Rešitev: Srbečico poskusite omiliti s hladnimi obkladki. Zdravnik vam bo povedal, ali je okužba virusna ali bakterijska, ter vam bo priporočil način zdravljenja. Večje tveganje za okužbo imajo osebe, ki nepravilno uporabljajo leče in ki ne odstranijo ličil ter si ne očistijo predela okoli oči.

Simptomi vključujejo pordele in solzne oči, občutljivost na svetlobo ter zamegljen vid. Morda boste imeli občutek, da imate nekaj v očesu.

Zdravstvena stanja

Revmatoidni artritis in Sjögrenov sindrom povzročita sindrom suhega očesa ter veliko resnejše težave, kot je razdraženost oči.

Razdraženost oči – kako se ji izogniti v 4 preprostih korakih

  1. Poskrbite, da se bodo vaše oči spočile: pogosto menjujte maskaro in svojih ličil ne delite z drugimi. Nosite sončna in zaščitna očala, če obstaja možnost za poškodbo oči.
  2. Poskrbite za vlažnost oči: razdraženost oči se pogosteje pojavi pri ljudeh s suhimi očmi. Izogibajte se dimu in bodite previdni pri uporabi klime. Če jemljete katerakoli zdravila, vprašajte zdravnika, ali povzročajo razdraženost oči.
  3. Bodite previdni s kontaktnimi lečami: ohranjajte higieno leč, menjavajte jih po navodilih zdravnika ter si pred njihovim vstavljanje obvezno umijte roke.
  4. Obiskujte oftalmologa: redno se udeležujte oftalmoloških pregledov. Če opazite, da je nekaj narobe z očmi in vidom, se takoj posvetujte z zdravnikom.

Preberite naslednje:
Bolezni oči so povezane s težavami s spominom
Skrb za mehke kontaktne leče
Otečene veke – vzroki in zdravljenje
Temni kolobarji – 9 domačih pripravkov proti temnim kolobarjem okoli oči
Koordinacija oči – kako jo izboljšati?
Ksantelazma – kaj je to, ali je nevarna in kako jo odstranimo?
Imate suhe oči? Preverite, ali gre za disfunkcijo meibomovih žlez!
Kaj je laserska korekcija dioptrije?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts