Refrakcijske napake in refrakcija – kako oko vidi

Refrakcijske napake so običajno glavni razlog, zaradi katerega ljudje poiščejo pomoč optometrista ali oftalmologa. Kaj pa pravzaprav pomeni, ko nam povejo, da imamo zamegljen vid zaradi refrakcijske napake?

Svet okoli sebe vidimo glede na način, na katerega oči lomijo svetlobo. Refrakcijske napake so optične nepravilnosti, ki preprečijo, da bi se oko pravilno fokusiralo na svetlobo, kar povzroči zamegljen vid. Najpogostejše refrakcijske napake so kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem.

Optical Express

Refrakcijske napake običajno odpravimo z očali, kontaktnimi lečami ali z zdravljenjem z metodo LASIK ter drugimi zdravljenji, ki vključujejo operacijo očesa.

Kako potuje svetloba skozi oko

Za vid je potrebna svetloba. Čeprav ne razumemo vseh lastnosti svetlobe, vemo, kako ta potuje. Svetlobni žarek se lahko obrne, odbije, zvije, odvisno od materiala, s katerim se sreča.

Kadar svetloba potuje skozi vodo ali lečo, je njena pot ukrivljena, to pomeni, da se svetloba lomi. Določene strukture očesa imajo refrakcijske značilnosti, podobne vodi ali lečam, zato lahko lomijo svetlobo v določeno točko fokusiranja, ki je bistvena za oster vid.

Refrakcije v očesu se pojavijo, kadar svetlobni žarki potujejo skozi prozoren sprednji del očesa – roženico. Svetlobo lomijo tudi naravne očesne leče. Solzni sloj in notranje očesne tekočine imajo prav tako svoje refrakcijske lastnosti.

Kako oko vidi?

Vid se začne, ko se svetlobni žarek, ki se reflektira od določenega objekta in potuje skozi optični sistem, refraktira in fokusira na točko ostrega fokusiranja.

Za dober vid mora biti točka fokusiranja na mrežnici. Mrežnica je notranja ovojnica očesa, ki se nahaja na zadnji strani očesnega zrkla in vsebuje fotoreceptorje (celice, občutljive na svetlobo), ki sprejemajo zunanje slike. Te slike nato potujejo po optičnem živcu do možganov.

Zenica očesa, ki se širi in oži, določa količino svetlobe, ki bo prišla do mrežnice. V temi se zenica razširi, na svetlobi pa zoži.

Vzroki refrakcijskih napak

Sposobnost očesa, da lomi svetlobo in jo fokusira na določeno mesto na mrežnici, je odvisna od treh osnovnih dejavnikov:

  • celotne dolžini očesa,
  • ukrivljenosti roženice,
  • ukrivljenosti leče znotraj očesa.

Dolžina očesa

Če je oko predolgo, se svetloba zbere, preden doseže mrežnico, kar povzroči kratkovidnost. Če je oko prekratko, se svetloba ne zbere, dokler doseže mrežnico, kar povzroča daljnovidnost.

Ukrivljenost mrežnice

Če roženica ni popolnoma sferična, je slika, ki pride do očesa, refraktirana ali nepravilno fokusirana, kar povzroči astigmatizem. Oseba je lahko kratkovidna ali daljnovidna, z ali brez astigmatizma.

Ukrivljenost leče

Če je leča preveč ukrivljena glede na dolžino očesa in ukrivljenost roženice, bo povzročila kratkovidnost. Če je leča premalo ukrivljena, bo povzročila daljnovidnost.

Ostale napake, znane kot aberacije višjega reda, so prav tako povezane z načinom, kako se svetloba lomi in prehaja skozi očesni optični sistem. Te vrste napak vida, ki lahko povzročijo težave, kot je slaba občutljivost na kontrast, odkrivamo z najnovejšimi tehnologijami, znanimi kot metode valovne fronte.

Odkrivanje in zdravljenje refrakcijskih napak

Vaš zdravnik bo določil vrsto in stopnjo refrakcijske napake z refrakcijskim testiranjem. To lahko stori z računalniškimi instrumenti (z avtomatizirano refrakcijo) ali mehanskimi instrumenti (foropterjem), s katerimi pregleda leče.

Stopnja refrakcije lahko razkrije več kot eno vrsto refrakcijske napake. Zamegljen vid je lahko na primer posledica kratkovidnosti in astigmatizma.

Zdravnik bo rezultate refrakcijskega testiranja uporabil za določitev dioptrije. Refrakcijsko testiranje ne zagotavlja informacij o predpisovanju kontaktnih leč, ki zahteva pregled za leče.

Stekla v očalih in kontaktne leče so izdelane z natančno ukrivljenostjo, da bi lomile svetlobo do določene stopnje, ki je potrebna za odpravo refrakcijske napake, ter jo usmerile v oster fokus na mrežnici. Z metodo LASIK se refrakcijska napaka odpravi tako, da se spremeni oblika roženice, da bi se svetlobni žarki lomili v pravilni točki fokusiranja.

Kaj je laserska korekcija dioptrije?

Ocena članka:

1 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts