Slab nočni vid: avreole in bleščanje

Svetloba je pri vidu ključnega pomena. Odbija se od predmetov in nam z vstopom v naše oči omogoča, da vidimo. Včasih pa prav svetloba predstavlja vir težav z vidom, saj povzroča avreole in bleščanje. Avreole so svetli krogi okrog vira svetlobe. Bleščanje povzroči svetloba, ki vstopi v vaše oko in zmoti vaš vid.

Optical Express

Ko gledate v osvetljen predmet, je lahko občutek zelo neprijeten, prav tako pa lahko pride do škiljenja, solzenja in nezmožnosti gledanja v takšen predmet. Bleščanje lahko škoduje vašemu vidu – da bi jasno videli, se svetloba razprši znotraj vašega očesa, bleščanje pa lahko jasen vid onemogoči. Izguba kontrasta je večja v zamegljenih in nejasnih pogojih.

Slab nočni vid – vzroki

Avreole se običajno pojavijo v zamegljenih in temnih prostorih. Bleščanje je verjetnejše v dnevnih pogojih. Včasih je to normalen odziv na močno svetlobo, lahko pa je tudi posledica resnejših težav. Nekateri od vzrokov vključujejo naslednja stanja:

Katarakta:

Leča v očesu je običajno bistra, svetloba pa lahko skoznjo potuje zelo enostavno. Katarakta je stanje, pri katerem je leča zamegljena. Posledično je vid zamegljen, način, na katerega oko sprejme svetlobo, pa spremenjen. Pogost simptom so avreole. Zaradi bleščanja lahko sicer pomislite, da je luč premočna.

Pogoste težave z vidom:

Mrežnica je tanek sloj v notranjosti očesa, ki je odgovoren za vaš vid. Če se svetloba ne more fokusirati na mrežnici, lahko vidite avreole in bleščanje.

Stanja, ki povzročajo navedene težave, so lahko:

  • Kratkovidnost (težave z gledanjem predmetov na daleč, običajno se poslabša v nočnih pogojih)
  • Daljnovidnost (težave z gledanjem predmetov na blizu, povezana je z obliko vašega zrkla)
  • Presbiopija (težave z vidom, ki so posledica staranja)
  • Astigmatizem (zamegljen vid, ki ga povzroči nenavadna oblika roženice, sprednji del očesa)

Slab nočni vid je lahko tudi posledica naslednjega:

Takšna stanja lahko povzročijo radialna keratotomija in laserski postopki. Manjša verjetnost za takšne težave so novejši, sodobnejši postopki LASIK. Včasih je vzrok za bleščanje tudi okolica. Če vozite med sončnim zahodom ali pa na sončen dan gledate gladko, ravno površino (kot je zasneženo polje ali peščena plaža), lahko opazite pikice ali bleščanje. Škodljiv odziv lahko povzročijo tudi laserski kazalniki, uperjeni v vaše oči. Prav tako lahko v vašem vidnem polju začasne slike pusti blisk fotoaparata, vendar takšne slike spontano izginejo.

Kako izboljšati slab nočni vid?

Če so vaše težave blage, lahko stanje izboljšate sami. Če so resnejše, vsekakor obiščite zdravnika.

Enostavni koraki za zmanjšanje bleščanja:

Sončna očala: lahko vam pomagajo čez dan. Polarizirana stekla varujejo vaše oči, posebej pri določenih vrstah bleščanja, kot je svetloba, ki se odbija od vodnih površin.

Zaščita pred sončnimi žarki za vozila: uporabljajte jo, da preprečite neposreden vstop sončne svetlobe v svoje oči.

Leče: zdravnika povprašajte glede posebne vrste leč, ki lahko ublažijo bleščanje in odpravijo težave z vidom.

Avreole in bleščanje lahko odpravite s:

korekcijo vida: če ste kratkovidni ali daljnovidni, oči svetlobe ne zberejo na mrežnici, kot bi morale. V tem primeru vam lahko pomagajo očala, kontaktne leče ali laserska korekcija vida. O svojem stanju se pogovorite z zdravnikom, ki vam bo pomagal poiskati najboljši način za korekcijo vida.

Odločite se za operacijo za odpravljanje katarakte: v začetnem stadiju lahko učinke zmanjšate z očali. Za zmanjšanje bleščanja nosite sončna očala. Operacija je običajen in učinkovit postopek za odpravljanje katarakte. Med operacijo zdravnik odstrani zamegljeno lečo in jo zamenja z zdravo.

Posvetujte se z zdravnikom, ki vam bo priporočil leče, ki bodo najprimernejše za vas, in se z njim pogovorite o tveganjih za pojav teh simptomov po operaciji.

Preberite:

Anksioznost in težave z vidom

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts