Snežna slepota ali fotokeratitis – simptomi in zdravljenje

Tako kot tudi nočna slepota ni prava slepota, je tudi snežna slepota samo vrsta začasne zaslepljenosti, tj. izrazito slabšega vida. Snežno slepoto spremljajo bolečine v očeh, povzroča pa jo prekomerna izpostavljenost oči UV-sevanju. Glavni vzrok za nastanek te začasne izgube vida je oteklina površine roženice. 

Optical Express

Ker se UV-žarki odbijajo od snega, se fotokeratitis imenuje tudi snežna slepota, čeprav ni neposredno povezan s snegom (povzroča ga zgolj odbijanje sonca od snega). Sonce odbija sneg zaradi intenzivne beline precej močneje in lahko UV-žarke odbija tudi do 80 % močneje od katerega koli predmeta ali pojava. Za oči pa je zelo nevarno tudi odbijanje sonca od morja in peska na plaži.

Takšno stanje se bolj kot v poletnih pojavi v zimskih mesecih. Posebej ogroženi so tisti, ki veliko časa preživijo na visoki nadmorski višini, to so smučarji ali alpinisti, če svojih oči ne zaščitijo z ustrezno opremo (očala, ki 100-odstotno blokirajo UV-žarke). Stanje lahko povzročijo tudi solarne lučke (solarij) in delo z gorilniki brez zaščitnih očal.

Fotofobija – občutljivost na svetlobo

Pri stanju, kjer gre dejansko za opeklino oči, pride do opeklin na roženici, zaradi katerih ta oteče, in intenzivnih bolečin v očeh.

Simptomi snežne slepote

Simptomi, ki se pojavijo po nekaj urah izpostavljenosti sevanju, so neprijeten občutek trdega tujka v očesu, bleski, povečana občutljivost na svetlobo, trzanje veke in močnejše solzenje.

Zdravljenje snežne lepote

Zdravljenje vključuje nesteroidna protivnetna zdravila, pogoste obkladke in fiziološko raztopino. Normalen vid bi se moral povrniti po 24 do 72 urah.

Preberite:
Migrena, vrtoglavica in težave z očmi
10 nasvetov za zaščito vida
Siva mrena – veliki vodič po vzrokih, simptomih in zdravljenju

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts