Veste, kaj so očesne pege in kako nastanejo?

Kaj so očesne pege? Očesne pege so temni madeži na šarenici, ki jih povzroči sonce. Znanstveniki so odkrili, da so očesne pege (temni madeži na šarenici) pogostejše pri osebah, ki so večji del življenja preživele na soncu.

Optical Express

Čeprav niso maligne, lahko kažejo na tveganje za očesne bolezni, kot sta katarakta in makularna degeneracija, ki sta prav tako povezani z izpostavljenostjo soncu.

Kako prepoznati sivo mreno (katarakto)?

Študija je bila objavljena v reviji Investigative Ophthalmology & Visual Science. Več kot 600 plavalcev je prestalo pregled oči, na katerem so ugotavljali tudi prisotnost peg, ter izpolnilo vprašalnik o vsesplošni izpostavljenosti soncu v življenju in navadah glede zaščite pred soncem.

dvojni vid

Znanstveniki so potrdili povezavo med razvojem očesnih peg in starostjo, izpostavljenostjo soncu in anamnezo sončnih opeklin. Raziskava je prav tako pokazala, da je pri osebah s temnejšimi očmi ter pri tistih, ki uporabljajo učinkovita sredstva za zaščito pred soncem, verjetnost za razvoj očesnih peg manjša.

Očesni pregled – kaj pričakovati?

Eno od nepričakovanih odkritij je neenakomeren položaj madežev na očesu. Pege so bile v glavnem odkrite v zunanjem spodnjem kvadrantu vsakega očesa. Možno je, da obrvi in nos zakrivajo zgornji in notranji kvadrant očesa pred soncem in tako zmanjšujejo izpostavljenost soncu in možnost razvoja peg.

Čeprav vloga sonca pri posameznih očesnih boleznih še ni povsem jasna, pa je zdaj na voljo biooznačevalec (očesne pege), ki kaže na to, koliko časa je bila oseba izpostavljena soncu.

– ScienceDaily

Preberite naslednje:
Očesna mrena – zunanja mrena in siva mrena
Kakšna očala so primerna za kratkovidnost in kakšna za daljnovidnost?
Trzanje očesa – vsi vzroki mežikanja z očmi
Razdraženost oči – kaj jo povzroča in kako se ji izogniti?
Zamašeni solzni kanali – vzroki in zdravljenje
Bolezni oči so povezane s težavami s spominom
Skrb za mehke kontaktne leče
Senilna makularna degeneracija ali degeneracija rumene pege
Koordinacija oči – kako jo izboljšati?

Ocena članka:

1 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts