Ali se lahko z lasersko korekcijo vida odpravi starostna daljnovidnost (presbiopija)?

Presbiobija ali nepravilno imenovana starostna daljnovidnost se prav tako odpravi z lasersko metodo. To je sistem, ki se imenuje monovision. Zanj je značilno, da eno oko prisilimo, da se navadi na daljavo, drugo pa, da se navadi na bližino. To je različica, ki se najpogosteje uporablja, medtem ko poznamo tudi progresivno, multifokalno in številne druge. Ta je med vsemi najučinkovitejša, seveda poleg navadnih očal. Tukaj govorimo o posameznikih, ki so stari nad 50 let in lahko berejo in vozijo, ker na blizu in daleč vidijo brez očal.

Optical Express

Vsekakor je pri teh posegih treba vid pregledati in preizkusiti s kontaktnimi lečami. Preizkus traja od pet do deset dni in nato posamezniku predstavimo, kako bo videl po posegu. Po naših izkušnjah se kar 80 % ljudi, ki opravijo ta poseg, lahko prilagodi. Preostalih 20 % obravnavamo s t. i. mini monovisionom, pri čemer jim damo primerno bližino, vendar ne čisto optimalne za najdrobnejše črke.

dr. Dean Šarić, Optical Express

Kaj je starostna daljnovidnost?

V določenih letih dela, ki zahtevajo oster vid na blizu, postanejo otežena, tako da tudi običajno branje predstavlja napor. Črke so nejasne, za prijetno branje pa je treba čtivo držati vse dlje stran, dokler roke ne postanejo »prekratke«. Prav tako kot obrazne gube ali sivi lasje je eden prvih znakov staranja tudi začetek slabljenja vida na blizu – to, kar strokovno imenujemo starostna daljnovidnost ali presbiopija.

Presbiopija – Katere motnje vida so prisotne?

Prvi simptomi pri večini ljudi:
• nezmožnost branja drobnega tiska, še posebej pri slabši svetlobi,
• utrujene oči pri daljšem branju,
• nejasen vid na blizu in trenutna zamegljenost pri spreminjanju razdalj gledanja.

Presbiopija – Kaj povzroča presbiopijo?

Presbiopija je proces, povezan predvsem s spremembami očesne leče – naravne prozorne leče v človeškem očesu – zaradi starosti.

Funkcija očesne leče je fokusiranje bližnjih predmetov (prav tako kot pri objektivu fotoaparata), ki zahteva intenzivno naprezanje in raztegovanje očesne leče (t. i. akomodacija očesa) ter mišic in vezi v očesu, povezanih z lečo. Sčasoma postaja očesna leča vse debelejša in manj prožna, očesne mišice pa slabijo, kar se kaže z vse težjim gledanjem predmetov na blizu oz. daljnovidnostjo.

Presbiopija – Je nastanek presbiopije mogoče preprečiti?

Zdravilo za starostno daljnovidnost ne obstaja. Z zdravo prehrano in načinom življenja je mogoče paziti na zdravje oči, ne pa tudi preprečiti nastanka presbiopije. Odpraviti je mogoče samo posledice tega stanja.

Slab vid na blizu se običajno uspešno popravi z očali ali kontaktnimi lečami. Ker očesna leča sčasoma postaja vse manj prožna, se tako povečuje tudi višina dioptrije, potrebne za korekcijo vida, ki se giblje od okrog +0,50 pri začetnih presbiopih pa vse do blizu +3,00 pri osebah, starejših od 60 let.

Kako omogočiti dober vid pri vseh razdaljah?

S pojavom starostne daljnovidnosti zdravnik specialist oftalmolog ob obstoječi dioptriji na daleč predpiše tudi dodatno dioptrijo za branje. Običajno so očala za branje z eno dioptrijo dovolj za opravljanje večino del na blizu, vendar so nepraktična, ker zahtevajo stalno nameščanje in snemanje. Poleg tega omogočajo čist vid samo na razdaljah, primernih za branje (okrog 40 cm), medtem ko je vid na razdalji 1–2 metra še vedno nejasen.

Zato je za rešitev težav z vidom na različnih oddaljenostih pogosto zatekanje k drugim metodam, kot je nakup bifokalnih (dve dioptriji v enih očalih) ali progresivnih očal (več dioptrij v enih očalih). Tisti, ki se jim nošenje očal ne zdi praktično, se lahko odločijo za uporabo bifokalnih ali večfokalnih kontaktnih leč.

Sodobne metode zdravljenja presbiopije

Nošenje očal ali kontaktnih leč ni vedno praktična ali vseobsegajoča rešitev za presbiope. Danes obstajajo sodobne metode, s katerimi se je mogoče izogniti nošenju očal ali kontaktnih leč ter trajno rešiti težave z vidom. Mednje sodi lasersko odstranjevanje dioptrije in namestitev intraokularnih leč (RLE  Refractive lens exchange).

starostna daljnovidnost

Kaj je laserska korekcija vida monovizija?

Sodobni ablacijski laserji v očesni kirurgiji lahko zelo natančno oblikujejo roženico (tanek in prozoren sprednji del očesa) in tako omogočijo delno ali popolno odstranitev refrakcijskih napak očesa, kot so kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem.

Na ta način je z uporabo metode monovizije mogoče odpraviti tudi presbiopijo. Gre za metodo korekcije vida z dioptrijo na blizu na enem očesu in z dioptrijo na daleč na drugem, s čimer možgane pripravimo do tega, da izmenično uporabljajo eno in drugo oko, odvisno od tega, ali gledamo na blizu ali daleč. Če se pacient uspešno privadi na monovizijo med nošnjo kontaktnih leč, se lahko roženici lasersko modelirata za potrebno dioptrijo, s čimer se trajno izognemo potrebi po uporabi kontaktnih leč.

Kaj je RLE?

Refractive lens exchange (RLE) je poseg na očesu, pri katerem naravno očesno lečo zamenjamo z umetno (intraokularna leča ali IOL) z določeno dioptrijo, ki omogoča jasen vid. RLE je enak poseg kot poseg odstranjevanja sive mrene ali katarakte (siva mrena je trajna zameglitev očesne leče), le da RLE popravi predvsem refrakcijsko napako očesa oz. dioptrijo.

Mirna Belovari, dr.med., spec. oftalmologije, FEBO,
Poliklinika Optical Express, Zagreb

Preberite naslednje:
Siva mrena – veliki vodič po vzrokih, simptomih in zdravljenju
Kako vem, ali je laserska korekcija vida primerna zame?
Očesna stanja, ki jih morate spremljati po 40. letu
Očesni pregled – kaj pričakovati?
Siva mrena (katarakta) – kdaj je najboljši čas za operacijo?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts