Kaj je skiaskopija – določitev dioptrije s pomočjo razširitve zenic

Včasih za merjenje dioptrije ne zadostuje samo merjenje z računalniškim refraktometrom, temveč je potrebno tudi merjenje z razširitvijo zenic (skiaskopija) – z dodajanjem kapljic za oči v vsako oko, čemur sledi merjenje dioptrije, ne da bi nanjo vplivala akomodacija očesa. 

skiaskopija

Optical Express

Kaj je skiaskopija?

Skiaskopija (retinoskopija) je metoda, s katero se določi refrakcijska napaka očesa –astigmatizmadaljnovidnosti ali kratkovidnosti.

Kaj pričakovati?

Zdravnik vam bo v vsako oko kanil majhen odmerek kapljic za oči. Običajno se zenici povsem odpreta po 20 do 30 minutah. Oči svetlejših barv (npr. rjave, zelene, lešnikove) se razširijo hitreje kot rjave.

Ko so vaše zenice razširjene, postane vid zamegljen. Težko se boste osredotočili na bližje predmete in zaznali boste preobčutljivost na svetlobo. Če so vaše zenice razširjene zaradi pregleda ali posega, vzemite s sabo sončna očala. Ublažila bodo bleščanje in občutljivost na sonce ko boste zapustili ordinacijo.

Kapljice za oči delujejo nekaj ur. Kako zelo bo vaš vid zamegljen in kako dolgo, je odvisno od vrste kapljic in same reakcije vaših oči. Po uporabi kapljic za oči vam odsvetujemo vožnjo. Poskrbite, da boste imeli po pregledu dogovorjen prevoz.

Če imate pred ali po pregledu ali postopku za razširitev zenic kakršno koli vprašanje, se posvetujte s svojim zdravnikom. Vprašanje pa lahko zastavite tudi nam – naš strokovnjak s poliklinike Optical Express, dr. Dean Šarić, bo na vsa vaša vprašanja odgovoril v kratkem času.

Cena skiaskopije v polikliniki Optical Express znaša 150 kun (cca 20€). Na skiaskopijo boste v bolnišnici čakali od enega do treh mesecev, včasih celo dlje.

Pregled z razširjenimi zenicami – zakaj je tako pomemben?

Razširitev zenic med očesnim pregledom je zelo pomembna pri odkrivanju stanja optičnega živca in mrežnice ter je ključnega pomena za preprečitev in zdravljenje očesnih stanj, ki lahko privedejo do izgube vida.

Oko je čudovit organ, edino mesto v človeškem telesu, kjer lahko zdravnik neposredno vidi del centralnega živčnega sistema, pa je optični živec. Pregled tega živca je zelo pomemben del celovitega očesnega pregleda.

Oba pregleda, z razširitvijo zenic in brez nje, oftalmologu zagotovita pomembne informacije. Najprej si oglejmo, kako je videti pregled brez razširitve zenic.

Pregled brez razširitve zenic

Eden od prvih korakov pri celovitem pregledu oči je testiranje vida in merjenje dioptrije za očala. Zaradi navedenega morajo zenice ostati v običajnem stanju.

Zdravnik bo prav tako preveril stanje odzivanja zenice na svetlobo pred razširitvijo. To je pomembno pri določitvi, ali vizualne poti pri obeh očesih delujejo normalno.

Obstaja tudi pregled, ki se imenuje gonioskopija. Gonioskopija je pregled, ki zdravniku omogoči pregled iridokornealnega kota (kota med roženico in šarenico) očesa, pri katerem se skupaj z biomikroskopom uporabljajo indirektne roženične leče (gonioleče).

Ta pregled je pomemben zaradi postavitve diagnoze in spremljanja raznih očesnih stanj, povezanih predvsem z glavkomom.

Pregled z razširjenimi zenicami – skiaskopija

Pogled v notranjost očesa je omejen, če zenica ni dovolj razširjena. Ko je zenica majhna, lahko zdravnik vidi optični živec in makulo, vendar ne povsem.

Da bi lahko zdravnik videl celo mrežnico, mora biti zenica razširjena. To se običajno doseže z uporabo kapljic za oči. Običajno je potrebnih 15 do 30 minut, da se zenice razširijo, odvisno od pacientovega odzivanja na zdravilo, za povrnitev zenic v normalno stanje pa je potrebnih od štiri od šest ur.

Ko so zenice razširjene, se poveča občutljivost na svetlobo, ker je zenica velika in skoznjo pripotuje več svetlobe. Priporočamo vam, da na pregled vzamete sončna očala. Prav tako ni neobičajno, če boste po pregledu zaznali zamegljen vid, še posebej pri branju.

Določeni pacienti v vekah zaznajo nelagodje. Če gre za vaš prvi pregled z razširjenimi zenicami ali pa že veste, da takšen pregled preveč vpliva na vaš vid, da bi lahko vozili, povabite s seboj nekoga, ki vas bo pregledu odpeljal domov.

Čeprav so v preteklosti obstajale kapljice za oči, ki so zmanjšale širino zenic, danes niso več na voljo, zato boste morali na povrnitev prvotnega stanja počakati štiri do šest ur.

Katera stanja se običajno diagnosticirajo z razširjenimi zenicami – skiaskopijo?

Glavkom

Optični živec je mogoče videti tudi brez razširitve zenic, vendar je za optimalen pregled razširitev zenic potrebna. To je zelo pomembno pri diagnosticiranju glavkoma in ostalih bolezni očesnega živca.

Makularna degeneracija

Dve zelo pogosti bolezni mrežnice, diabetična retinopatija in starostna makularna degeneracija, se diagnosticirata in spremljata s pregledom mrežnice z razširjenimi zenicami.

Ostala stanja

Poleg makularne degeneracije in glavkoma obstajajo še številna druga stanja, ki zahtevajo razširitev zenic pri pregledu.

Kako interpretirati izvid očesnega pregleda?

Celovit oftalmološki pregled

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts