Kako prepoznati sivo mreno (katarakto)?

S staranjem se naš vid spreminja. Poslabšanje vida je neizbežen in naraven proces, ki ga najbolj opazimo po 40. letu starosti.

Optical Express

Siva mrena (katarakta) je eden od najpogostejših vzrokov slepote na svetu, nekaj teh vzrokov pa je:

 • prekomerno preživljanje časa na soncu brez zaščite za oči,
 • kajenje,
 • visok krvni tlak,
 • uporaba izdelkov, ki vsebujejo steroide,
 • pogosta izpostavljenost sevanju.

Čakalni seznami

Veliko težavo pri zdravljenju sive mrene (katarakte) predstavljajo dolgi čakalni seznami. Če imate sivo mreno in bi radi, da vam jo operirajo v eni od bolnišnic, boste v povprečju na pregled čakali leto dni, enako dolgo pa boste čakali tudi na operacijo.

Eden od razlogov za to, da tako dolgi čakalni seznami predstavljajo veliko težavo pri osebah s sivo mreno, je ta, da je operacija v zgodnji fazi bolezni lažja, manjše je število zapletov in okrevanje je hitrejše.

Če imate katerega od spodaj navedenih simptomov, je čas, da se naročite na pregled za odstranitev mrene.

 1. Zamegljen vid

Sivo mreno boste na njenem začetku težko prepoznali sami, saj se ta začne z majhnimi spremembami, ki vplivajo na vaš vid. Na začetku se vam bodo zdeli opazovani predmeti malce motni, vendar se na to ne boste odzvali, saj se boste na takšen vid navadili. Zamegljen vid se sčasoma samo še poslabša in svet okrog vas začne postajati vse bolj meglen.

 1. Siva mrena in vožnja

Sčasoma siva mrena napreduje, vaš pogled na svet pa postaja vse bolj zamegljen z rjavimi ali rumenimi sledmi.

Zamegljena in zatemnjena slika zmanjša kakovost življenja in vsakdana. Aktivnosti, kot je vožnja avtomobila, postajajo zelo težke in naporne. Vsako vaše gibanje ponoči postaja oteženo. Bleščanje, ki ga povzročajo drugi avtomobili, lahko popolnoma onemogoči vašo vožnjo in vašim očem povzroča bolečine.

Študija, ki jo je izvedla univerza v Avstraliji, je pokazala, da je zdravljenje sive mrene zmanjšalo tveganje za prometne nesreče za kar 13 %.

Naš nasvet: Če sumite, da imate sivo mreno, bodite zelo previdni pri vožnji, zlasti ponoči, in se čim prej naročite na pregled.

 1. Avreole in halo učinek

Zameglitev očesne leče lahko povzroči nepravilen uklon svetlobe, ki vstopa v oko, kar lahko privede do nastanka halo učinka. Halo učinek je pojav, ki ga vidimo v obliki prstana okrog vsake svetlobe. Ker ga lahko vidimo v različnih barvah, je vožnja zelo naporna. To je eden od razlogov, zakaj je nočna vožnja pri sivi mreni zelo nevarna.

 1. Očala niso več dovolj

Če morate v zadnjem času pogosto menjavati svoja očala ali leče (ker niso dovolj močne), obstaja velika verjetnost, da imate sivo mreno ali drugo očesno bolezen. Takoj ko opazite nagle spremembe svojega vida, obiščite oftalmologa.

 1. Dvojna slika

Očesna motnja, pri kateri oseba namesto enega predmeta vidi dvojno, tj. dva predmeta, se imenuje diplopija ali dvojna slika. Pojavi se lahko na enem ali obeh očesih.

Dvojna slika je lahko znak sive mrene ali:

 • infarkta,
 • tumorja na možganih,
 • multiple skleroze,
 • poškodbe možganov.

Kljub številnim raziskavam še ni bil odkrit noben zanesljiv način za preprečevanje razvoja sive mrene. Edini način za njeno zdravljenje je operacija.

Preventivni pregledi lahko rešijo vaš vid. Takoj ko opazite katerega od znakov poslabšanja vida, se naročite na pregled pri oftalmologu.

Če imate vprašanje ali bi se radi naročili na pregled, pokličite telefonsko številko 01/5625450 ali pa obiščite spletno stran www.opticalexpress.si.

Preberite naslednje:
Senilna makularna degeneracija ali degeneracija rumene pege
Kaj je glavkom? Spoznajte vzroke, simptome in načine zdravljenja
Ali bom imel po laserskem odstranjevanju dioptrije težave z nočnim vidom?
Ali se po laserski odpravi dioptrije pojavi dvojni vid?
Siva mrena – vse, kar morate vedeti o najpogostejšem vzroku slepote na svetu
Imate suhe oči? Preverite, ali gre za disfunkcijo meibomovih žlez!
Nočna slepota – simptomi in zdravljenje
Zakaj se barva oči včasih spremeni?
10 NAJBOLJŠIH domačih pripravkov za sijoče oči

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts