Siva mrena (katarakta) – kdaj je najboljši čas za operacijo?

Siva mrena – kdaj je najboljši čas za operacijo? Kot oftalmolog, ki se ukvarja z refrakcijsko kirurgijo, se pogosto srečujem z vprašanji pacientov, povezanimi z operacijo sive mrene oziroma katarakte. Eno od zelo pogostih vprašanj je, kdaj je najboljši čas za operacijo sive mrene.

siva mrena

Optical Express

Siva mrena (katarakta)

Ko pri pacientu odkrijemo, da je siva mrena vzrok za zmanjšano ostrino vida, je v današnjem času najboljši način zdravljenja operativna zamenjava očesne leče z umetno. Ker gre za invaziven operativni postopek, pri katerem se odstrani naravna očesna leča in se v oko vgradi umetni vsadek, se veliko pacientov za takšno operacijo ne odloči povsem zlahka. Če pacient zaradi sive mrene izrazito slabo vidi, mu običajno ni treba pretirano pojasnjevati, zakaj je operacija nujna, neredko pa se zgodi, da je pacientom siva mrena diagnosticirana, ko še nimajo večjih motenj vida. Takrat je najpogostejše vprašanje, ali je stanje nevarno in ali je treba mreno operirati čim prej ali pa se lahko z operacijo počaka.

Kadar pri pacientu odkrijem sivo mreno, vendar ta še nima izrazitih motenj vida, mu najpogosteje povem, da se mu z operacijo sive mrene ne mudi.

Začetne spremembe na leči, ki spremenijo njeno prozornost, kar strokovno imenujemo siva mrena ali katarakta, se na začetku najpogosteje zgodijo na njenih robovih. Nejasnosti na robovih ne vplivajo pomembno na osrednjo ostrino vida in lahko minejo leta, celo desetletja, da takšna mrena napreduje do stopnje, ki znatno oslabi ostrino vida pacienta. Mrena v večini primerov tudi ne predstavlja posebej nevarnega stanja za oko, ki bi zahtevalo nujno operacijo, tako da se lahko z njo mirno počaka. Naslednje logično vprašanje je, do kdaj z operacijo čakati.

Tukaj ni enoznačnega odgovora, najbolj splošen odgovor pa je, da mora vsak pacient sam oceniti, koliko ga obstoječa mrena (zmanjšana ostrina vida) ovira pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti. Danes se neredko operirajo tudi povsem začetni stadiji sive mrene, ker lahko mrena, ko se enkrat pojavi, samo še napreduje.

Operacija mrene

Ker je operacija mrene zaradi mehkobe leče v začetnih stadijih preprostejša, je celoten postopek takrat za pacienta manj tvegan. Danes, v času naprednih kirurških tehnik, s katerimi se naredi zelo majhen rez brez šivanja, in novih generacij vsadkov, ki se lahko izračunajo in vstavijo zelo natančno, z operacijo sive mrene ne zamenjamo samo nejasne leče, ampak lahko odpravimo tudi morebitno dioptrijo, če jo pacient ima.

Včasih lahko od nekaterih zdravnikov slišimo, da mrena še ni »zrela« in da je z operacijo najbolje počakati. Takšni nasveti najpogosteje izhajajo iz izkušenj iz časov, ko so mrene še operirali s starejšimi tehnikami, t. i. ekstrakapsularno ekstrakcijo katarakte (ECCE).

Na koncu lahko sklenem, da je najboljši čas za operacijo sive mrene, ko pacient opazi, da so motnje vida, ki jih povzroča mrena, velike in močno vplivajo na kakovost njegovega življenja. Danes je operacija sive mrene v ustanovah, v katerih izvajajo refrakcijsko kirurgijo, povsem kratek in neboleč ambulantni operativni poseg, s katerim lahko pacientom v celoti povrnemo vid.

Kaj je siva mrena ali katarakta?

Katarakta ali očesna (siva) mrena je najpogostejši vzrok slepote na svetu, najpreprosteje pa se lahko opiše kot nejasnost očesne leče. Zaradi sivo-bele barve, ki je značilna za katarakto, se imenuje siva mrena.

Poznamo več stopenj sive mrene oziroma katarakte, od povsem majhne, komaj vidne nejasnosti do popolne, ki svetlobi skorajda v celoti prepreči vstop v oko. Prav slednje povzroči nejasnost vida.

Zamegljen vid otežuje vsakodnevne aktivnosti, kot so vožnja, gledanje televizije, branje in pisanje. Razvoja sive mrene ne spremljajo bolečine. Eden od simptomov je sprememba refrakcije očesa, neustrezna obstoječa dioptrija zaradi spremembe prožnosti in skleroze očesne leče. Sprememba dioptrije povzroči kratkotrajno izboljšanje, pozneje pa začne nejasnost onemogočati jasen vid.

Katarakta se običajno razvije pri starejših ljudeh, lahko pa se razvije tudi prej. Vzroki za njen nastanek so genetska dovzetnost, višja starost, prekomerna in predolga izpostavljenost ultravijoličnim ali radioaktivnim žarkom, sladkorna bolezen, travma očesa, uporaba določenih zdravil in nekateri redkejši vzroki.

Diagnosticiranje

Siva mrena se najboljše diagnosticira na celovitem pregledu oči, ki vključuje določitev nekorigirane in najboljše korigirane ostrine očesa, merjenje očesnega tlaka, pregled sprednjega segmenta očesa, širjenje zenic in pregled zadnjega segmenta očesa tj. očesnega ozadja. Za zgodnje odkrivanje mrene so pomembni redni pregledi oči. Pomemben je nadzor kroničnih bolezni, kot je sladkorna bolezen, pa tudi zdrava prehrana, uživanje dovolj sadja in zelenjave, manjših količin alkohola in nikotina ter zaščita oči pred soncem.

Operacija sive mrene

Pri operaciji sive mrene se nejasna naravna očesna leča zamenja z umetno, ki se vgradi na njeno mesto. Operacija se izvede ambulantno z anestezijo s kapljicami, je neboleča in traja od 20 do 30 minut. Vid se izboljša v nekaj dneh.

Katere leče se uporabljajo pri operaciji mrene?

V naši polikliniki uporabljamo leče vrhunske kakovosti. Gre za sodobne prožne leče, ki se vgradijo skozi zelo majhen rez brez šivanja. Kar zadeva dioptrijo leče, obstajajo leče za vse dioptrije, tako za daljnovidnost kot za kratkovidnost in astigmatizem, pa tudi posebne multifokalne leče in leče s podaljšanim fokusom za korekcijo vida na daleč in blizu.

Dan operacije sive mrene

Pomembno je, da pacient pride na operacijo s čistimi lasmi in nenaličen ter da ne nosi umetnih trepalnic in podobnega. Priporočamo oblačila na gumbe, da pri slačenju obleka ne bi pritiskala na obraz in oči. Pacient lahko vzame in mora vzeti vsa zdravila za kronične bolezni, ki jih jemlje sicer. V primeru akutnih nalezljivih boleznih, prehlada, kašlja ipd. pa je poseg priporočljivo prestaviti do popolne ozdravitve.

Okrevanje po operaciji sive mrene

Okrevanje po operaciji sive mrene z današnjimi sodobnimi metodami je zelo hitro, že v nekaj dneh po operaciji pa je mogoče pričakovati popolno ostrino vida. Kljub temu je zelo pomembno, da se prvi teden po operaciji izogibate dejavnostim v bližini prahu, dima ali na vetru, pazite, da ne pride do nenamernega pritiska ali udarca, prav tako pa vam prva dva tedna odsvetujemo športne aktivnosti. V tem času morate uporabljati določene kapljice za oči, ki vam jih bo po operaciji predpisal zdravnik. V naši polikliniki dobijo pacienti vsa potrebna zdravila in napotke za prvi teden po operaciji.

Cenik operacije mrene in vstavitve leč. Operacija mrene z ultrazvokom (PHACO).

dr. Dražen Grgić, Poliklinika Optical Express

Preberite več:

Očesna mrena – zunanja mrena in siva mrena

Ocena članka:

3.25 / 5 4
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts