Siva mrena – vse, kar morate vedeti o najpogostejšem vzroku slepote na svetu

Če ste vi ali kdo od vaših bližnjih starejši od 50 let in opažate, da je vaš vid zamegljen, imate zelo verjetno sivo mreno ali katarakto. O tem, kako jo prepoznati in kdaj je najboljši čas za operacijo, je spregovorila prof. dr. Biljana Kuzmanović Elabjer, prim. dr. med., specialistka oftalmologije s poliklinike Optical Express.

Optical Express

  Kako lahko ugotovim, ali imam sivo mreno?

Siva mrena ali katarakta pomeni zameglitev očesne leče. Na njen razvoj vplivajo višja starost, genetika, izpostavljenost sončnim žarkom, sladkorna bolezen, kajenje in drugi dejavniki. Če se stanje ne zdravi, povzroča postopno izgubo vida. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je najpogostejši vzrok slepote na svetu (približno 50 %).

Pri katarakti postaja naravna leča vse bolj motna, kar povzroča izgubo ostrine vida, zaradi česar postajajo povsem običajne dejavnosti, kot je vožnja avtomobila, branje ali prepoznavanje obrazov, vse napornejše. Zaradi zamegljene leče je zmanjšana tudi občutljivost na kontrast (izguba barv, svetloba/sence) in obrisi opazovanega predmeta, bleščanje okrog vira svetlobe pa postane neprijetno. Najpogosteje se razvije po 50. letu starosti in ovira vsakodnevne dejavnosti. Pomembno je, da se s sodobnimi oftalmološkimi napravami pravočasno postavi natančna diagnoza in določi najboljši trenutek za operativno zdravljenje. Navkljub številnim raziskavam ni bil odkrit noben zanesljiv način preprečevanja katarakte ali zdravljenja z zdravili. Edini način zdravljenja je kirurški poseg, pri katerem se zamegljena očesna leča zamenja z umetno intraokularno (IOL).

Pravočasni pregled lahko bistveno prispeva k zdravljenju sive mrene (katarakte), zato so pregledi oči izjemno pomembni.

 Kako poteka pregled za odkrivanje sive mrene?

Pregled vključuje:

 • natančen pregled oči (merjenje ostrine vida, očesnega tlaka, sprednjega in zadnjega segmenta očesa z biomikroskopom);
 • natančne meritve dioptrije z napravama Wavescan in IDesign;
 • optično in ultrazvočno biometrijo;
 • dodatno diagnostiko po potrebi (OCT očesnega živca in makule).

Vaš oftalmolog vam bo povedal, ali ste kandidat za operacijo katarakte in kakšen učinek operacije lahko pričakujete. Žal obstajajo stanja in bolezni oči (bolezni makule, glavkom, retinalne vaskularne diabetične spremembe), pri katerih je lahko kljub uspešni operaciji ostrina vida manjša od pričakovane. S tem vas bo oftalmolog seznanil po natančnem pregledu.

 Kdaj je najboljši čas za operacijo?

 • Ko slabljenje vida, ki ga povzroča siva mrena (kar potrdi tudi oftalmološki pregled), ovira vaše vsakodnevne dejavnosti.

Poseg v zgodnji fazi olajša samo operacijo, zmanjša pogostost zapletov in pospeši okrevanje. Nekoč je veljalo, da mora mrena najprej »dozoreti«, kar danes ne drži več. Z ultrazvočno operacijo katarakte (fakoemulzifikacijo) se mrena učinkovito odstrani že pri začetnih motnjah vida.

Mirna Belovari, dr. med., FEBO                       doc. dr. Dean Šarić, dr. med

Kako je operacija videti in koliko stane?

Fakoemulzifikacija je eden najpogostejših in najuspešnejših medicinskih posegov nasploh. S to metodo se skozi mikroskopski rez velikosti od 2 do 3 mm v oko uvede posebna, zelo tanka ultrazvočna sonda. Zaradi uporabe natančnih instrumentov je kirurški rez na očesu hermetično zaprt in ne zahteva šivanja. Majhen rez omogoča stalen nadzor očesnega tlaka med posegom, kar vpliva na dober rezultat operacije in hitrost okrevanja pacientov. Z ultrazvočnimi valovi se zmehča in razgradi naravno zamegljena leča, ki se nato vsesa skozi sondo. Na njeno mesto se namesti posebna umetna intraokularna leča (IOL) s skrbno izbrano dioptrijo, ki pacientu v trenutku omogoči jasen vid. Za vsakega pacienta in vsako oko posebej se določi dioptrijska vrednost in vrsta IOL.

Cena operacije mrene in vgradnje leč je odvisna od vrste leče, ki se namesti. Zelo pomembno je, da se operacija sive mrene izvede čim prej, saj operacija v zgodnji fazi olajša samo operacijo in pospeši okrevanje.

Katere leče se uporabljajo in v čem se razlikujejo?

Glede na pacientove potrebe je mogoča vgradnja različnih vrst intraokularnih leč. Najpogosteje se uporabljajo naslednje:

 • Monofokalne (omogočajo jasen vid na daleč ali blizu, odvisno od pacientovih želja in potreb). Z monofokalnimi lečami je mogoče doseči tudi monovision (na dominantnem očesu se vgradi IOL s korekcijo vida na daleč, na nedominantnem pa IOL s korekcijo vida na blizu, kar pacientu omogoči dober vid brez pomoči).
 • Multifokalne/trifokalne (omogočajo jasen vid na daleč in blizu ter odpravijo potrebo po očalih za vid na daleč in blizu).
 • Torične (odpravijo astigmatizem in so na voljo v monofokalni in multifokalni različici).

Kako dolgo trajata operacija in okrevanje?

Danes se operacija mrene v sodobni kliniki izvaja ambulantno, kar pomeni, da se lahko pacient po posegu odpravi domov. S tem se čas, preživet v bolnišnici, kar najbolj skrajša. Operacija je neboleča in se izvede z lokalno anestezijo, najpogosteje samo s kapljicami (brez injekcije). Poseg običajno traja od 15 do 30 minut. Naslednja dva tedna je treba uporabljati protivnetne kapljice in hoditi na redne oftalmološke preglede.

Več lahko izveste na www.opticalexpress.si ali po telefonu na številki + 385 1 5625 450

Preberite naslednje:
Očesna stanja, ki jih morate spremljati po 40. letu
Kako vidijo naši možgani?
Siva mrena – veliki vodič po vzrokih, simptomih in zdravljenju
Vaše oči kažejo, ali imate bolezni srca!
 Kaj je glavkom? Spoznajte vzroke, simptome in načine zdravljenja
Daljnovidnost – vzroki, simptomi in zdravljenje
Vitrektomija in vitreoretinalna operacija oči

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts