Daltonizem – očala za prepoznavanje barv: vam lahko pomagajo?

Če vam je zdravnik rekel, da ne znate prepoznati barv in ste daltonist, v preteklosti niste imeli na voljo prav veliko pomoči. Verjetno so vam povedali tudi, da je daltonizem dedno stanje, da stanja ni mogoče izboljšati in da bi se verjetno morali izogibati poklicem, ki zahtevajo zmožnost prepoznavanja barv. A z razvojem očal za daltonizem bi se vse to lahko spremenilo.

Kaj so očala za daltonizem, tj. očala za prepoznavanje barv?

Očala za prepoznavanje barv so očala s posebnimi lečami, ki lahko pomagajo bolje videti barve. Čeprav ne bodo »ozdravila« daltonizma, daltonistom omogočajo boljše, natančnejše doživljanje sveta okrog sebe in zaznavanje večjega spektra barv.

Optical Express

Osebam z omenjenim stanjem bodo prav tako omogočila lažje izbiranje in kombiniranje barv ter vzorcev oblačil, vsekakor pa bodo povečala tudi njihovo izbiro morebitnega poklica.

Trenutno je najbolj priljubljena blagovna znamka takšnih očal EnChroma tehnološkega podjetja iz Kalifornije. Očala sta razvila Andrew Scmeder in Don McPherson. Po njunem mnenju se razlog za daltonizem skriva v abnormalnem prekrivanju odzivanja na svetlobo. Ta težava najpogosteje povzroči neprepoznavanje rdeče in zelene barve. Za kompenziranje te pomanjkljivosti očala znamke EnChroma vsebujejo optične materiale, ki selektivno odstranijo valovne dolžine svetlobe tam, kjer pride do prekrivanja. Rezultat je natančnejše prepoznavanje barv in boljše razlikovanje rdeče in zelene.

Očala brez korekcijskih leč stanejo približno med 300 in 429 dolarji, očala s korekcijskimi lečami pa med 450 in 600 dolarji. EnChroma ocenjuje, da bi lahko ta očala pomagala kar 80 % osebam z daltonizmom.

EnChroma svetuje, da preverite, ali bi vam takšna očala lahko pomagala, tako, da izpolnite test za prepoznavanje barv na njihovem spletnem mestu.

Daltonizem – motnja prepoznavanja barv

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts