Korenček? Ne, za vaše oči je odlično grozdje!

  • Grozdje vsebuje veliko antioksidantov, ki varujejo zdrave celice pred poškodbami DNK.
  • Raziskave kažejo, da je prehrana, ki vključuje veliko grozdja, koristna za zdravje mrežnice.
  • Študije kažejo, da lahko uživanje tega sadja prepreči kopičenje kilogramov

Generacije otrok so morale jesti korenček, ker naj bi bil ta koristen za dober vid. Zdaj so raziskovalci odkrili slajše živilo in pojasnili, da grozdje koristi zdravju oči in lahko prepreči razvoj slepote v poznejših letih.To sadje ščiti oči pred kemičnim procesom, znanim kot oksidativni stres, pri katerem se sproščajo škodljive molekule, prosti radikali, v mrežnico.Grozdje vsebuje veliko antioksidantov, ki ščitijo zdrave celice pred poškodbami DNK, in raziskovalci so prepričani, da so te sestavine ključne za dober vid.

Optical Express

Mrežnica je del očesa, ki vsebuje celice, odgovorne za svetlobo – fotoreceptorje. Degenerativne bolezni mrežnice lahko povzročijo slepoto.Povečan oksidativni stres je močno povezan z boleznimi mrežnice in se preučuje pri razvoju makularne degeneracije, povezane s starostjo, ter pri drugih očesnih stanjih.

V eni od študij so eno skupino miši hranili z grozdnim pripravkom, ki ustreza trem človeškim obrokom in vsebuje enak odstotek sladkorja, drugo pa s standardnimi kontrolnimi obroki. Rezultati so pokazali, da sta bili struktura in funkcija mrežnice ohranjeni v skupini miši, ki so jedle hrano z veliko grozdja.

Pri miših v tej skupini se je razvila mrežnica z ustrezno debelino, želeno količino fotoreceptorjev in njihove aktivnosti navkljub visokemu oksidativnemu stresu. Miši v skupini, ki ni jedla grozdnih pripravkov, pa so imele poškodovano in tanjšo mrežnico ter lezije. Odkrito je bilo tudi 40-odstotno zmanjšanje fotoreceptorjev in velik padec njihove aktivnosti. Grozdje, pogosto znano kot superhrana, vsebuje veliko vitamina C in K ter beta karotena, ki organizmu pomaga, da se znebi prostih radikalov. Prejšnje raziskave na Univerzi v Glasgowu so pokazale antioksidativne ugodne učinke pitja soka rdečega grozdja, ki naj bi zmanjšalo možnost za nastanek srčnih bolezni, raka in Alzheimerjeve bolezni.

Uživanje grozdja lahko prav tako prepreči nastanek maščobnih oblog.Sadje vsebuje sestavino, imenovano resveratrol, ki jo lahko najdemo tudi v borovnicah, jagodah, robidah in jabolkih in ki prispeva k porabljanju kalorij.

Preberite naslednje:
Najboljših sedem vitaminov za oči!
Fotofobija – občutljivost na svetlobo
10 NAJBOLJŠIH domačih pripravkov za sijoče oči
Znaki, ki kažejo na to, da potrebujete pregled vida
Barva oči razkriva nekaj vidikov osebnosti
Top 5 stvari, ki jih morate vedeti, če nosite očala ali leče
Očesna stanja, ki jih morate spremljati po 40. letu

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts