Očesna mrena – zunanja mrena in siva mrena

 

Katarakta ali očesna (siva) mrena je najpogostejši vzrok slepote na svetu, najpreprosteje pa se lahko opiše kot zameglitev očesne leče. Zaradi mlečno bele tekočine, ki je značilna za katarakto, se katarakta v angleščini imenuje pearl eye ali biserno oko.

Nastanek sive mrene na očesu kaže na razvoj plasti prek očesa, tj. zameglitve, ki nastane na površini očesne leče ali njeni ovojnici. Ta siva mrena, tako imenovana katarakta, se pojavlja v stopnjah in lahko variira od povsem drobne, komaj vidne zameglitve do popolne zameglitve, ki skorajda onemogoča dotok svetlobe v oko. Prav zaradi tega nezadostnega dotoka svetlobe v oko pride do zameglitve vida.

Optical Express

Zamegljen vid otežuje vsakodnevne aktivnosti, kot so vožnja, gledanje televizije, branje in pisanje. Simptomi so lahko bolj ali manj vidni. Razvoj sive mrene je torej neboleč. Eden od simptomov je sprememba v refrakciji očesa ter s tem neustreznost dotedanje dioptrije zaradi sprememb v prožnosti in sklerozi očesne leče. S spremembo dioptrije pride do kratkotrajnega izboljšanja, vendar v poznejši fazi zameglitev začne onemogočati bister vid.

Katarakta se običajno razvije v zrelejših letih.

Če se ne zdravi z zdravili ali lasersko operacijo, privede do popolne slepote. Ena vrsta katarakte, t. i. siva mrena tipa Morgagni, povzroči ustvarjanje mlečno bele tekočine, ki povzroči vnetje ovojnic, zaradi katerega očesna leča najpogosteje poči in se tekočina izlije iz očesa. Brez ustreznega ukrepanja lahko to privede do fakomorfnega glavkoma, ki v zelo kratkem času privede do popolne slepote.

Vzroki za nastanek katarakte so genetska predispozicija, staranje očesa (splošno staranje), prekomerna in predolga izpostavljenost ultravijoličnem ali radioaktivnem sevanju, sladkorna bolezen ali travma ter mehanska poškodba očesa. Večja verjetnost za razvoj očesne mrene prav tako obstaja, če je bila oseba pod daljšim vplivom kortikosteroidov v zdravilih.

V oftalmologiji so znane naslednje vrste katarakte: delne ali popolne, konstantne ali progresivne, trde ali mehke. Danes je v oftalmologiji znana metoda fakoemulzifikacijske ekstrakcije, s pomočjo katere se v oko vgradi umetna leča, ki povrne kakovost vida.

Diagnosticiranje

Treba je izvesti pregled očesa – preveriti ostrino vida, izvesti natančen pregled očesa z biomikroskopom in pregledati očesno ozadje ter izmeriti očesni tlak. Večine zameglitev ni mogoče preprečiti in se razvijejo zaradi starosti. Za zgodnje odkrivanje mrene so ključnega pomena redni očesni pregledi, za upočasnitev njenega napredovanja pa je pomembno tudi prenehati kaditi. Kontrolirati je treba tudi kronične bolezni, kot je sladkorna bolezen, škodili pa ne bodo niti zdrava prehrana z zadostno količino sadja in zelenjave, zmanjšanje količine užitega alkohola in zaščita oči pred soncem.

Preberite naslednje:
Kaj je glavkom? Spoznajte vzroke, simptome in načine zdravljenja
Senilna makularna degeneracija ali degeneracija rumene pege
Nočna slepota – simptomi in zdravljenje
Siva mrena – vse, kar morate vedeti o najpogostejšem vzroku slepote na svetu
Siva mrena – veliki vodič po vzrokih, simptomih in zdravljenju
Očesna stanja, ki jih morate spremljati po 40. letu
Koordinacija oči – kako jo izboljšati?

 

Ocena članka:

4.50 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts