Vsakodnevne napake, ki se jim lahko izognete, da boste imeli bolj zdrave oči

Veliko ljudi se ne zaveda, kako lahko vsakodnevne dejavnosti škodujejo njihovim očem. Sledi nekaj vsakodnevnih nasvetov, ki lahko preprečijo poškodbe vaših oči.

 • Spanje z lečami

Spanje z lečami ni nikoli dobra zamisel, ker leče preprečujejo vstop kisika v vaše oči. Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je za nošenje med spanjem odobrila samo dve vrsti leč, vendar tudi te vključujejo določena tveganja, kot je razvoj roženične razjede. Če se vam slučajno zgodi, da zaspite z lečami, jih ne odstranite takoj. Počakajte okrog 30 minut in pred odstranjevanjem v oči kanite kapljice za oči, ker so vaše oči že suhe in lahko skupaj z lečami odstranite tudi zgornji sloj roženice.

Optical Express
 • Dotikanje in mencanje oči

Dotikanje in mencanje oči lahko privedeta do vnosa bakterij in delcev v vaše oko, premočno in prepogosto mencanje pa tudi do pokanja očesnih ven in vnetja. Na sluznicah membran v očesu se zlahka nabirajo umazanija in klice, zato lahko pride do bakterijskega vnetja. Če si morate pomencati oko, imejte veke zaprte, da bakterijam preprečite vstop v oko.

 • Celodnevno gledanje v zaslon

Skoraj cele dneve gledamo v zaslone različnih naprav, od računalnika v službi do pametnih telefonov in televizije. Nekateri zdravniki menijo, da so elektronski zasloni škodljivi enako kot ultravijolični žarki, ker oddajajo modro svetlobo. Drugi razlog, da si odpočijete od raznih naprav, je, da večurna osredotočenost na določen predmet povzroča naprezanje oči, kar lahko privede do glavobola in ostalih stanj. Po 30 minutah gledanja v zaslon si je vedno dobro vzeti 30-sekundni premor. Preprosto se osredotočite na nekaj drugega in nekajkrat pomežiknite, da si spočijete oči in preprečite njihovo naprezanje.

 • Neredni pregledi oči

Osnovna napaka v povezavi s pregledi oči je, da ljudje mislijo, da je njihov edini namen pregled vida. To nikakor ne drži, saj je namen pregleda pregled celotnega zdravja oči. Oko nima receptorjev za bolečino, zato ne boste čutili, če imate katero od stanj, kot so popokane krvne žilice ali tumor, dokler to ne začne vplivati na vaš vid.

 • Uporaba starih leč in tekočin ali kapljic

Morda mislite, da ni nič slabega, če hranite stare stekleničke tekočine za leče, vendar si lahko naredite s tem večjo škodo, kot si mislite. Fiziološka tekočina ubija bakterije na kontaktnih lečah, a sestavine niso učinkovite, če jim je potekel rok uporabe. Enako velja za leče, ki so shranjene v sterilni tekočini, ki lahko izgubi svoje lastnosti. Iz enakih razlogov morate biti pozorni na rok uporabe tudi pri kapljicah za oči.

 • Ličila za oči

Nanašanje svinčnika za oči z notranje strani je običajna, pa vendar tvegana tehnika. Ko to počnete, svinčnik za oči mešate s svojimi solzami, svoje oči ali kontaktne leče pa lahko obložite z majhnimi delci ličila. To lahko zmanjša vstop kisika v vaše oči, povzroči škodo na roženici in razširi bakterije, ki lahko povzročijo okužbo. Še posebej škodljivo je tekoče ličilo za oči, saj je v pakiranju, v katerem se zlahka nabirajo bakterije. Varnejša izbira je svinčnik, saj se zgornji sloj pri njem neprestano porablja. Prav tako se je dobro izogibati umetnim trepalnicam. Če si med nošenjem mencate oči ali z umetnimi trepalnicami zaspite, lahko lepilo zaide v oči in povzroči vnetje roženice.

 • Neredno nošenje sončnih očal

Sončna očala niso namenjena samo za uporabo poleti. Neredna zaščita pred UV-sevanjem lahko privede do vidnih točk na beločnicah, poškodb roženice ali celo raka kože na vekah. V sončnih dneh vedno nosite sončna očala, da se zaščitite pred UVA- in UVB-žarki.

 • Spanje brez odstranitve ličil

Vsakdo kdaj zaspi, ne da bi si odstranil ličila, vendar lahko to povzroči več škode, kot so zgolj madeži od maskare na vzglavniku. Spanje brez odstranitve ličil lahko zamaši žleze okrog vaših oči, včasih pa privede tudi do ječmenčka, ki lahko zelo boli.

Te stvari so morda videti preproste in nenevarne, vendar lahko brez dvoma vodijo do resnih stanj, ki lahko vplivajo na zdravje vaših oči. Vzemite si čas, da ohranite svoje oči zdrave, in ne pozabite na vsakoletni pregled.

Ocena članka:

5 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts