Ali vidite zvezdice in barve v očeh, ko zamižite? Preberite vse o tem optičnem pojavu!

Ste si, ko ste bili otrok, stiskali in mencali oči, da bi videli zvezdice in barve v očeh, celo geometrijske vzorce? Verjetno pa kot otrok niste vedeli, da je za pojav odgovoren optični dražljaj fosfen.

Optical Express

Najpogosteje takšne dražljaje povzroči pritisk, ko mencate’ zaprte oči. Ta pojav je znan že iz antike in so ga opisovali že stari Grki.

Zakaj vidimo v očeh zvezdice in barve?

Celo ko zapremo oči, aktivnost v mrežnici vseeno ne preneha povsem, saj se v njej ves čas pojavljajo majhni fotonski naboji, ki povzročajo zvezdice in barve v očeh oziroma abstraktne svetlobne vzorce.

Te vzorce lahko vidimo tudi, ko gledamo v močan vir svetlobe. Pojav doživljajo celo osebe, ki so izgubile vid.

Kdaj obiskati zdravnika?

Ta pojav je sam po sebi nedolžen, lakho pa je tudi posledica nekaterih zdravstvenih stanj. Povzročajo ga migrene – ko migrene povzročijo težave z vidom in jih spremljata še bolečina in slabost, se imenujejo očesne migrene.

Ta pojav je povezan tudi z multiplo sklerozo – potencialni in pogost simptom multiple skleroze je tudi optični nevritis.

Če zvezdice in barve zelo pogosto vidite v očeh, ne da bi si oči mencali ali drugače poskušali sprožiti ta pojav, se vsekakor takoj obrnite na svojega zdravnika.

Znaki, ki kažejo na to, da potrebujete pregled vida

Ocena članka:

1 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts