Kirurg iz Zagreba s 3D-očali operira oči – prvi na svetu!

Revolucionarna metoda operacije oči s 3D-očali izvira prav s Hrvaške! Njen avtor je mlad specializant Benedict Rak (29), metoda pa se je rodila v zagrebški bolnišnici Sveti Duh.

3D-očali

Optical Express

Prvi na svetu s to tehnologijo

Ta mlad specializant je izumil širokokotno 3D-tehnologijo, ki kirurgom med posegom omogoča znatno več možnosti. To povsem novo napravo je Benedict Rak s svojo ekipo razvijal leto dni.

Tehnologija prikaza operacije Wide angle 3D

Naprava Wide angle 3D ali širok kot pogleda je posebna, ker lahko z njo vsakdo v operacijski dvorani vidi sliko enako dobro iz katerega koli vidnega kota, zaradi česar gre za resnično novost. Kirurg med posegom nosi 3D-očala, kot so tista v kinu, slika pa se prikazuje na projekcijskem platnu. Do zdaj so kirurgi uporabljali t. i. okularje, prikaz očesa pa so spremljali na monitorjih. S prejšnjim načinom dela je kirurg med posegom ure stal pripognjen nad pacientom, in ko se je samo malo premaknil, se je slika izgubila. Z novo tehnologijo operacije očesa niso postale samo širokokotne, temveč so celotni operacijski ekipi tudi vidne iz vseh kotov.

Za nov sistem mladega specializanta in njegove ekipe se zanimajo klinike po celem svetu, kar je samo dokaz, kako pomemben je ta za napredek svetovne oftalmologije.

Video:

Znanstveniki razvili kontaktne leče, ki »zoomirajo vid«, ko dvakrat pomežiknete

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts