Možgani potrebujejo le 13 milisekund, da vidijo predmet

Zdi se, da je nemogoče prepoznati veliko slik, ki se menjajo v sekundi. Toda ekipa znanstvenikov je odkrila, da lahko človeški možgani to storijo v rekordnem času. Ameriški znanstveniki so odkrili, da lahko človeški možgani interpretirajo slike, ki jih vidimo, v samo 13 milisekundah, kar je prvi dokaz o tako hitrem procesiranju.

Optical Express

Ta hitrost je skoraj osemkrat hitrejša od 100 milisekund, kot je bilo navedeno v dosedanjih študijah.

Znanstveniki so prosili udeležence, da med gledanjem serije 6–12 slik, od katerih je vsaka predstavljena med 13 in 80 milisekund, gledajo določeno sliko, kot je piknik ali nasmejan par.

Dejstvo, da je to mogoče storiti s tako hitrostjo, kaže, da je tisto, kar se dogaja, ko gledamo, iskanje konceptov. To je tisto, kar možgani počnejo cele dneve – poskušajo razumeti, kaj točno gledamo.

Tako hitro procesiranje pomaga usmeriti oči, ki spremenijo smer gledanja 3-krat v sekundi v naslednjo tarčo.

Naloga oči ni samo prenašanje informacij do možganov, ampak tudi omogočanje možganom, da razmišljajo dovolj hitro, da bi dojeli, v kaj treba gledati pozneje. Potem ko slika doseže mrežnico, se informacije, kot so oblike, barve in smeri, procesirajo v možganih.

Strokovnjaki domnevajo, da del možganov po tem, ko vidijo sliko samo za 13 milisekund, preden se pojavi nova, še naprej procesirajo to sliko. Če bi slika po 13 milisekundah izginila, se ljudje nikoli ne bi mogli pozitivno odzvati na sekvenco. V možganih mora obstajati nekaj, kar to informacijo zadrži dovolj časa.

Prof. Potter z MIT-a je poročala, da lahko ljudje pravilno prepoznajo predmete, ki jih vidijo, v manj kot 100 milisekundah. Njena nova raziskava pa kaže, da je to mogoče tudi do 8-krat hitreje.

V novi študiji so raziskovalci postopoma povečali hitrost slik, dokler niso dosegli točke, kjer odgovori udeležencev niso bili boljši kot v primeru, če bi ugibali.

Ekipa MIT je odkrila, da čeprav se je celotna izvedba upočasnila, so udeleženci še naprej bolje ugibali kot v primeru, kjer so raziskovalci postopoma zmanjševali izpostavljenost sliki od 80 do 13 milisekund, kar je do zdaj najhitrejši zabeleženi rezultat z uporabo računalniškega monitorja.

Takšni rezultati se niso ujemali s prejšnjimi predpostavkami,” pravi prof. Potter.

Verjame, da je eden od razlogov, zakaj so imeli udeleženci boljše rezultate v tej študiji, dejstvo, da so lahko vadili hitro prepoznavanje, ker so bile slike progresivno hitreje predstavljene.

Udeleženci so po vsakem preizkusu dobili povratno informacijo, kar jim je omogočilo, da se prilagodijo veliki hitrosti predstavitve. Udeleženci so na najvišji ravni videli slike več kot 20-krat hitreje, kot možgani običajno vpijajo informacije.

Preberite naslednje:
Razkrivamo: Kako so videti oči drogiranih oseb?
Očesna stanja, ki jih morate spremljati po 40. letu
Zanimiva dejstva o očeh
Očesna migrena – Ali imate očesno migreno?
Ali se po laserski korekciji vida dioptrija vrne?
Enominutno dvigovanje oči, ki ga lahko izvajate doma

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts