Nanokapljice – kapljice, ki popravijo vid

V današnjem času se tehnologije in s tem tudi rešitve za naše zdravstvene težave razvijajo s svetlobno hitrostjo. Verjeli ali ne – izraelski znanstveniki razvijajo kapljice za oči, ki popravijo vid.

Optical Express

Znanstveniki z univerze Bar-Ilan v Tel Avivu pravijo, da so razvili kapljice za oči, ki lahko popravijo vse vrste poškodb roženice.

Kako delujejo nanokapljice?

Čeprav se kapljice še razvijajo, v nadaljevanju opisujemo, kako bi bil videti sam postopek zdravljenja oči s kapljicami:

  1. Pacient z aplikacijo preveri svoj vid.
  2. Z njo nato naredi vzorec roženice, na podlagi katerega ugotovi mesto poškodb.
  3. Pacient si v oči kane nekaj nanokapljic.

Kapljice popravijo vse poškodbe, nastale na roženici. Prav tako lahko spremenijo kot vstopa svetlobe v naše oči in tako odpravijo daljnovidnost ali kratkovidnost.

Kratkovidnost in daljnovidnost – kot vstopa svetlobe

Pri kratkovidnosti se svetlobni žarki fokusirajo pred mrežnico, zaradi česar na mrežnici ustvarijo nejasno sliko opazovanega predmeta. Kratkovidni ste, če težko vidite oddaljene predmete.

Daljnovidnost je ravno obratno stanje od kratkovidnosti, pri njem pa osebe težko vidijo predmete, ki so blizu, npr. težko berejo sporočila na mobitelu. Za razliko od kratkovidnosti se daljnovidnost pojavi, ko se svetloba, ki vstopa v oko, fokusira za mrežnico namesto neposredno na njej.

Prihodnost nanokapljic

Nov revolucionarni izdelek bo vse težave z vidom povsem odpravil. Znanstveniki trenutno ugotavljajo obstojnost vida, ozdravljenega z nanokapljicami, saj končni cilj teh raziskav ni kratkotrajno izboljšanje vida, temveč ravno nasprotno.

Novega izdelka do zdaj še niso preizkušali na ljudeh, vendar znanstveniki trdijo, da dozdajšnja testiranja dajejo obetavne rezultate.

»Ta način smo že preizkusili na prašičih in pokazal se je kot zelo učinkovit, saj noben prašič, ki je bil vključen v test, po uporabi kapljic ni imel težav z vidom,« so povedali znanstveniki.

Ni pa še znano, kakšna bo cena kapljic in kako dolgo bi jih povprečen uporabnik moral uporabljati, da bi bila težava povsem odpravljena.

Nekaj je gotovo: prihodnost se približuje. Nanokapljice bodo odpravile težave z vidom in nas za vedno osvobodile nošenja očal in leč.

Preberite naslednje: 
Ablacija mrežnice – ali veste, kaj je ablacija mrežnice?
Računalnik, manjši od zrnca soli, v boju proti glavkomu
Intralase tehnologija – Kaj so prednosti tehnologije IntraLase?
Kakšna očala so primerna za kratkovidnost in kakšna za daljnovidnost?
Trzanje očesa – vsi vzroki mežikanja z očmi
Možgani potrebujejo le 13 milisekund, da vidijo predmet
Zakaj se barva oči včasih spremeni?
Kako vidijo naši možgani?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts