Računalnik, manjši od zrnca soli, v boju proti glavkomu

Ameriški znanstveniki z univerze v Michiganu so razvili najmanjši računalnik na svetu, ki se bo uporabljal za zdravljenje enega najpogostejših vzrokov slepote na svetu – glavkoma.


Photo: IBM

Optical Express

Najmanjši računalnik na svetu

Čeprav se nekateri bojijo tehnologije in se sprašujejo, kako bo ta vplivala na naša življenja, moramo priznati, da je to ena od stvari, ki se jih je treba veseliti. Razvoj tehnologije vedno bolj povečuje kakovost našega življenja, v tem primeru pa tudi kakovost življenja oseb z glavkomom.

Najmanjši računalnik na svetu je velik samo en kvadratni milimeter, vendar ima vse, kar pravi računalnik mora imeti. Ni še znano, kdaj bo postavljen na trg, se pa v tem trenutku testirajo prvi prototipi.

Seveda se ne bo uporabljal samo za zdravljenje glavkoma, ampak se bo uporabljal na vseh področjih našega življenja, kot je izjavil eden od njegovih izumiteljev Dennis Sylvester:

»Naslednji velik izziv je ustvariti sisteme milimeterskih velikosti, ki vsebujejo veliko aplikacij za spremljanje telesa, okolja in stavb«.

Majhna pa ni samo naprava, ampak tudi njena cena. Izdelava enega mikroračunalnika stane manj kot 10 centov, zaradi velikosti pa je primeren za vgradnjo v oko pacienta z glavkomom.

Kaj je glavkom? Spoznajte vzroke, simptome in načine zdravljenja

Kako računalnik pomaga v borbi proti glavkomu?

Glavkom je po katarakti (sivi mreni) najpogostejši vzrok slepote na svetu. Zelo pomembno je, da se odkrije pravočasno, saj ga zaenkrat še ni mogoče ozdraviti, ga pa je mogoče nadzorovati.

Pojavi se lahko v vseh starostnih skupinah, čeprav najpogosteje prizadene starejše. Glavkom pogosto nima očitnih simptomov, zato ga je težko odkriti brez oftamološkega pregleda.

Da bi razumeli, kako ta miniračunalnik pomaga v boju proti glavkomu, je pomembno dejstvo, da je eden najpomembnejših simptomov glavkoma povišan očesni tlak.

Naloga računalnika po vstavitvi v oko je spremljanje očesnega tlaka, saj je prav povišan očesni tlak eden glavnih simptomov glavkoma.

Redni oftamološki pregledi so izrednega pomena, saj se zaradi njih lahko pravočasno odzovete na vse oblike očesnih bolezni, vključno z glavkomom.

Preberite naslednje:
Kaj je glavkom? Spoznajte vzroke, simptome in načine zdravljenja
Poškodbe oči v kuhinji – kako se jim izogniti?
Siva mrena – vse, kar morate vedeti o najpogostejšem vzroku slepote na svetu
Očesni pregled – kaj pričakovati?
Kako so oči povezane z našo hrbtenico?
Vaše oči kažejo, ali imate bolezni srca!
Kako prepoznati povišan očesni tlak?
Znaki, ki kažejo na to, da potrebujete pregled vida
Otečene oči, zbadanje in solzenje – kako si lahko pomagate?
Najboljših sedem vitaminov za oči!

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts