26 bolezni, ki lahko povzročijo rumene oči

26 bolezni

Rumena koža

Rumena barva kože je lahko povezana z boleznimi in motnjami delovanja jeter, žolčnika in trebušne slinavke.

Hepatitis

Hepatitis se nanaša na vnetja, povezana z jetri. Najpogosteje ga povzročijo virusne okužbe, vendar obstajajo tudi drugi možni vzroki zanj.

Optical Express

Obstrukcija žolčevoda

Obstrukcija blokira žolčevod, ki žolč odvaja v tanko črevo, da se prebavijo in odstranijo odpadne snovi.

Bolezni jeter, ki jih povzroči alkohol

Do teh bolezni lahko pride zaradi pretiranega uživanja alkohola, ki povzroči poškodbe jeter. Več let prekomernega pitja alkohola lahko privede do vnetja in oteklosti jeter. Nastale poškodbe lahko privedejo tudi do ciroze jeter.

Ciroza jeter

Ciroza težko poškoduje in oslabi funkcije jeter zaradi dolgotrajne izpostavljenosti strupom, kot je alkohol ali virusne okužbe.

Žolčni kamni

Žolčni kamni so težke snovi v žolču, ki lahko blokirajo izhod žolčevoda. Najpogostejši simptomi so bolečine v trebuhu, povišana temperatura, srbeča koža in zlatenica.

Talasemija

Talasemija je dedna motnja krvi, zaradi katere telo proizvaja nenormalne količine hemoglobina.

Pomanjkanje G6PD

Pomanjkanje G6PD je genetsko stanje, ki ga povzroči pomanjkanje encima G6PD v krvi.

Akutni pankreatitis

Akutni pankreatitis je vnetje trebušne slinavke, ki povzroča bolečine in oteklost zgornje leve strani trebuha, slabost, spahovanje in rumeno barvo oči.

Nezdružljivost krvne skupine

Najprej je treba opozoriti, da to stanje zahteva nujno medicinsko pomoč! Do njega pride, če s transfuzijo krvi prejmete napačno krvno skupino. Ti primeri so redki, vendar zelo resni in pogosto usodni.

Zlatenica pri novorojenčkih

Zlatenica pri novorojenčkih je pogost in skupen pojav pri mnogih dojenčkih, prepoznamo pa jo po rumeni barvi kože in oči. Pojavlja se pri dojenčkih, ki imajo v krvi visoko raven bilirubina.

Anemija srpastih celic

Če so rdeče krvničke normalno oblikovane, imajo obliko diska, ki jim omogoča potovanje skozi kri. Ta bolezen povzroči, da rdeče krvničke dobijo srpasto obliko.

Imunološka hemolitska anemija, ki jo povzročijo zdravila

Ta bolezen je redka motnja krvi. Pojavi se, ko zdravila, ki jih jemljete, vaš imunski sistem pripravijo do tega, da uničuje vaše rdeče krvničke.

Rak jeter

Simptomi te bolezni so bolečine v zgornjem desnem delu trebuha, otečena desna stran pod rebri, izliv žolča, slabost in izguba apetita, izguba teže in občutek šibkosti ter slabosti.

Rak trebušne slinavke

Rak trebušne slinavke je ena od najsmrtonosnejših oblik raka in ga je zelo pogosto težko odkriti. Najpogostejši simptomi so bolečine v zgornjem delu trebuha, zlatenica, izguba teže in apetita.

Zlatenica, ki jo povzroča materino mleko

Ta vrsta zlatenice je povezana z dojenjem. Najpogosteje se pojavi en teden po rojstvu otroka, ko jetra še niso popolnoma razvita, da bi razgradila bilirubin.

Rumena mrzlica

Rumena mrzlica je resna in pogosto smrtna bolezen ali prehlad, ki se širi s komarji. Zanjo sta značilni zelo povišana temperatura in zlatenica, zdravilo pa ne obstaja.

Infekcijska mononukleoza

Infekcijska mononukleoza se pripisuje skupini simptomov, ki jih povzroča virus EBV. Ta bolezen prizadene določene krvničke, znane kot limfociti B. Simptomi so povišana temperatura, vneto žrelo, povečani limfni vozli, utrujenost in rumene oči.

Klamidija

Klamidija je spolno prenosljiva bolezen, ki jo je treba hitro in pravilno zdraviti, da ne pride do zapletov. Okužene osebe v zgodnji fazi pogosto ne opazijo zunanjih simptomov.

Akutni kolecistitis

Akutni kolecistitis je vnetje žolčnika, organa, ki vsebuje žolč. Najpogosteje ga povzročijo žolčni kamni.

Hepatitis B

Hepatitis B je vrsta virusa, ki povzroča vnetje jeter. Najpogostejši simptomi so povišana temperatura, bolečine v sklepih, rumena koža in sluznica, utrujenost, izguba teka itn.

Hepatitis E

Virus hepatitisa E se najpogosteje širi z onesnaženo pitno vodo. Čeprav se razlikuje od hepatitisa A, ima podobne simptome. V večini primerov po nekaj tednih izgine sam.

Hepatitis D

Hepatitis D je okužba, ki povzroči vnetje jeter. Ima enake simptome kot hepatitis B ob povečani vrednosti transaminaz v krvi.

Hepatitis C

Hepatitis C je bolezen, ki povzroča vnetje in okužbo jeter. Ta bolezen pogosto nima simptomov, vendar kronična okužba privede do poškodb tkiva jeter, po več letih pa lahko povzroči tudi cirozo.

Hepatitis A

Prav tako povzroča rumene oči; gre za vnetje jeter, katerega vzrok je virus hepatitisa A. Gre za akutno kratkotrajno vrsto virusa hepatitisa, ki v glavnem ne zahteva nobenega zdravljenja.

Weilova bolezen

Ta bolezen je resna oblika bakterijske okužbe leptospiroze, ki lahko privede do krvavitve organov ter njihove odpovedi. Simptomi so povišana temperatura, slabost, glavobol in zlatenica.

Preberite naslednje:

Vzroki rumenih beločnic – Zakaj so moje oči rumene?

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts